– Nei, jeg er ikke særlig glad i å shoppe i byen. De som bor i byen og vi som bor i skogen eller på landet som meg, lever to helt forskjellige liv. Jeg synes det er veldig fint å bo på Drag. Trenger jeg klær, kjører vi bare til Bodø. Jeg er veldig spent på å ta på meg sceneantrekket. Vi kjøpte klærne, og så har en designer tatt antrekket litt videre. Men det er hemmelig frem til lørdag.
Livsendrende
En stolt pappa, eller en stolt mamma får med andre ord ikke legge ut noe bilde av datteren i MGPjr-antrekket. Der er Ingebjørg helt klar.
28.mai står 13-åringen på scenen i Telenor Arena under finalen med sitt bidrag «Her e æ».
Og 7.klassingen kunne sagt endelig. For også i 2019 kom hun til audition i sangkonkurransen for barn i alderen 8-15 år. Konkurransen som går inn i sitt 21. år, og som har vært livsendrende for alle som har vunnet, og mange av dem som har deltatt i årenes løp.
Under en uke til
Vi snakker med Ingebjørg på telefon tidlig søndag formiddag. Det er under en uke til årets vinner skal kåres og konfettien skal regne i Telenor Arena.
– Først nå begynner det å gå opp for meg hva jeg skal være med på. Tirsdag reiser jeg til Oslo sammen med pappa, og så kommer mamma og søsknene mine Agnes, Ingvald og Ragna etter. Det er litt slik nå; oi, jeg skal synge på scenen med så mange folk i salen. Jeg begynner å se det for meg.
I ekstase
«Her e æ» er Ingebjørg sin andre egenskrevne låt. Også til audition i 2019 deltok jenta fra Drag med egen låt. Da kom hun ikke videre. I år står hun på scenen sammen med ni andre innslag i mange ulike sjanger.
– Selv om jeg ikke kom videre i 2019, hadde jeg et sterkt ønske om å delta i MGP Junior. Derfor prøvde jeg på nytt i fjor. Jeg ble helt i ekstase da jeg kom videre. Jeg fikk en skikkelig mestringsfølelse.
Gladjente
Det er lett å høre at man snakker med en skikkelig gladjente på telefonen. Og det var akkurat det låten handlet om i 2019: «Det som gjør meg glad». Og det er åpenbart at også livet på hjemplassen gjør 7.klassingen glad. «Her e æ» oppleves som en nydelig kjærlighetserklæring til stedet hun har vokst opp på, og de mulighetene det har gitt henne.
Fra skolehverdagen med mange norske og samiske venner, til kulturskolen med dansing og sang – til svømmingen på ettermiddagstid. Også naturen og omgivelsene viser Ingebjørg kjærlighet til i sin låt, der refrenget synges på samisk for å vise at hun har vokst opp i en samisk bygd.
Har samisk på skolen
– Jeg har fått lære samisk på skolen, og har vokst opp med det samiske. Det er en stor del av meg. Det er en stor samisk befolkning her jeg bor, og jeg er en del av dette lokalsamfunnet.
Også derfor har Ingebjørg valgt å synge refrenget på lulesamisk.
Mens pappa har vært på spillejobb på andre siden av fjorden lørdag kveld, holder mamma Tonje fortet hjemme. Hun forteller at familien naturlig nok er veldig stolt av 13-åringen i huset, og forteller om en jente som allerede som fireåring ga beskjed om at hun ville bli kirurg.
«Kutte navlestrengen»
– Men Ingebjørg går rundt og synger hele tiden. I tillegg er hun en veldig habil svømmer. Hun bruker veldig mange timer i bassenget hver uke.
Hverken Tonje eller resten av familien er så opptatt av hva barna skal bruke ressursene sine på når de blir voksne. Akkurat nå lever datteren ut drømmen sin, og familien har fått se et proft NRK-apparat som ivaretar deltakerne på beste måte.
– Det har bare vært gøy å være foreldre. Det er så flinke folk som styrer dette, og de er opptatt av å kutte navlestrengen til oss foreldre. Vi holdes på god avstand fra selve prosjektet. De har gode rutiner på alt. Vi er redusert til heiagjeng, ler mammaen som opprinnelig kommer fra Birkeland i Aust-Agder.
Skrev både sanger og dikt
Mens mammaen har dansen i blodet, har pappa Jan Ivar musikken han styrer med. Tonje forteller om Ingebjørg sin oldemor på Drag; Borgfrid Jakobsen.
– Hun skrev utrolig mye. Hun var en ordkunstner. Dette er en gave som Jan Ivar og søsteren Ingvild har fått med seg, og som også Ingebjørg har i sitt genmateriale. Oldemor var ivrig med pennen, og skrev både sanger og dikt, røper Tonje.
Stor opplevelse
Hovedpersonen selv føler hun er med på noe kjempeartig.
– Plutselig kan dette være noe jeg har lyst til å gjøre. Uansett hva det blir til, vil jeg fortsatt sitte igjen med denne store opplevelsen. Drømmen min blir oppfylt. Hvis jeg ender opp med å drive med musikk, da er det å leve ut drømmen. Det vil det være også om jeg blir kirurg, eller driver det langt med svømmingen.
Ingebjørg Jakobsen forteller om heiagjengen fra Drag, som blir med til Oslo i sponsede gule t-skjorter med bilde av Ingebjørg. 100 seter i salen.
– Det er helt fantastisk at så mange venner og andre blir med. Det viser hvilket samlet samfunn jeg er en del av. Og de som ikke reiser skal samles på Árran. Det er så hyggelig at de vil samles der også, sier 13-åringen begeistret og full av forventning til det som skal skje på lørdag. Da blir det nemlig full MGPjr-fest både i Telenor Arena og i hjembygda hun elsker.