«Den siste våren» gikk fra å være en eksamensfilm til kinofilm. I helgen kommer regissøren til Hamarøy. Foto: Franciska Eliassen
Filmregissør med sterke budskap:

–Jeg vil at man skal skjønne hvordan det er å vokse opp i dag

Franciska Eliassen var 21 år da hun laget filmen «Den siste våren» i Kabelvåg. I august i fjor hadde filmen verdenspremiere på Locarno Film Festival i Sveits hvor hun vant to priser. På søndag skal hun vise filmen i Skutvik.


«Den siste våren» startet som et eksamensprosjekt ved Nordlands Kunst -og Filmfagskole for fire år siden. Nå er den blitt en spillefilm som hadde premiere på norske kinoer 28. april i år. 

Filmen er spilt inn i Lofoten, og handler om Vera som er i ferd med å bli syk av verden. Veras lillesøster begynner å lese dagboken hennes for å få innblikk i hennes indre verden.

Eliassen forteller at filmen handler om miljø, psykisk helse, hekser, femininitet og natur - hvor spesielt miljøtemaet er veldig personlig for filmskaperen.

– Jeg håper den kan inspirere, og at publikum kan føle med hovedkarakteren, og derfor skjønne at vi må endre kurs. Hovedkarakteren imploderer av smerte fordi det er så mange kriser i verden. Jeg vil at man skal skjønne hvordan det er å vokse opp i dag, og hvor vanskelig det er å leve med systemer som ikke gagner livet. Måten vi dyrker mat på, forurenser og hvordan vi bor, sier filmskaper Franciska Eliassen til NordSalten Avis.

Regissør Franciska Eliassen står selv for manus, klipping og en del av lyd. Foto: Heidi Vinnes

Prisverdig film

«Den siste våren» har fått stor medieoppmerksomhet, og filmen er anmeldt av blant annet VG, Klassekampen, Dagbladet og Aftenposten. Dagbladet omtalte filmen som norsk filmhistorie, med terningkast fem. Eliassen forteller at hun er overveldet.

– Jeg er overrasket over å ha truffet så mange. Jeg er fortsatt litt i.. Jeg vil ikke si sjokk. Men folk sier at de føler den snakker til noe som ikke får så mye plass ellers. Noe følsomt og mykt, sier mange. Det har vært noen som forteller at de ikke klarer å snakke etter å ha sett filmen fordi de er så rørt og det er folk som kommer til meg og deler personlige erfaringer fra eget liv, forteller Eliassen om tilbakemeldinger.

Eliassen forteller at hun var på togreise med filmen og fotografen i hele sommer og høst 2022 flere steder i Europa. I Locarno fikk filmen "De unges jury" pris og "Special Mention". Sistnevnte ble også tildelt under filmfestivalen i Reykjavik.

Fokuserer mer på miljø enn klima

På spørsmål om filmskaperen har møtt motstand eller negative kommentarer til budskapet i filmen, svarer Eliassen at hun fokuserer mest på det som er åpenbart. 

– Jeg fokuserer mer på miljø enn klima i denne filmen, selv om det selvfølgelig henger sammen med klima. Det er vanskelig å motsi at vi forurenser. Vi kan sette søkelys på det som er håndgripelig - at vi utarmer jorda, at mikroorganismer dør og at det er mindre plass til artsutfoldelse. Det er lett å se, det er så tydelig, mener Eliassen.

Kommer til Skutvik

«Den neste våren» har filmpremiere i Lofoten 9.mai, og Eliassen forteller at hun lenge har ønsket å dra til Hamarøy. Filmen skal vises på Punjjorda i Skutvik dagen før Lofoten, og hun ser frem til å snakke med folk etter filmvisningen. 

– Jeg har hatt så mye hyggelige møter med folk etter visninger. Det er givende å være et sted hvor filmen vises. Håper mange kommer, det blir ofte veldig fint. Man får samtaler om mange fine ting. Det er en døråpner, sier Eliassen.

– Det bor mye kraft og klokhet i dem

Medeier av Punjjorda, Jessica Wiklund, gir uttrykk for at søndagens filmvisning er helt i tråd med deres egne verdier. Hun forteller til NordSalten Avis at filmen er viktig. 

– Vi ønsker jo også en oppvåkning, og at relasjonen til oss selv, hverandre og naturen blir hel igjen. Sterke kunstneriske uttrykk som treffer rett i hjertet, finnes det noe mer kraftfullt enn det? En viktig film, virkelig. Det finnes håp, vi er på vei mot en ny tid og det er veldig spennende å få være med på det. Jeg tror den yngre generasjonen virkelig begynner å lede an nå. Det bor mye kraft og klokhet i dem. Jeg håper virkelig at mange får med seg denne filmen, som er et eksempel på akkurat det.

Se trailer til filmen her!

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.