Siste
Nils O. Nilsen fra Kjøpsvik holdt foredrag. Foto: Bård Eriksen.

–⁠ Kanskje har Árran noen rike venner?

40 –⁠ 50 personer tok turen til Árran for å få med seg starten på samisk uke i Hamarøy og kick-off-møtet om “Árrana rádna / Árrans venner".


Direktør Beate Ráhka Knutsen ønsket velkommen med å erkjenne at kanskje har ildstedet Árran varmet sterkere før.

– Det er en spesiell situasjon, og vi har slitt i oppoverbakke. Árran betyr jo ildsted, og kanskje har bålet brent sterkere før. Men kanskje kan vi sammen igjen kjenne varmen fra bålet her på Árran, innledet hun.

Beate Ráhka Knutsen og Anne Kristin Gurák var fornøyd med dagens arrangement på Árran. Foto: Bård Eriksen.

Tidligere seniorrådgiver Sven Roald Nystø innledet kort med å fortelle litt om hvordan betydelig større institusjoner også har venneforeninger, og eksemplifiserte det med Scott Polar Research Institute og Friends of Polar Museum, Cambrigde.

Utfordret spesielt tidligere kolleger

I tur og orden utfordret seniorrådgiver Anne Kristin Gurák spesielt tidligere kolleger ved instisdtusjonen.

– Det er godt å se at Árran har venner, og kanskje har Árran noen rike venner? Pensjonistene er en ressurs, og det er godt å bli spurt om å bidra, vi har behov for å være til nytte, sa tidligere ansatt Nils O. Nilsen.

– Ideen er veldig god. Det er kanskje behov for en gruppe som kan møtes og diskutere og bidra til å vekke interessen for Árran, sa tidligere underdirektør Kitty Áira.

– Ideen er bra. Pensjonister kan kanskje møtes og bidra en dag i måneden i form av dugnad, det vil også bety noe sosialt, mente Oddmund Paulsen, som tidligere har vært ansatt ved senteret. 

– Fint initiativ. Jeg kan høre med folk hvordan Árran kan brukes til f.eks. film og musikk. Det er potensiale til større oppslutning, mente lokalpolitiker Johanne Ellingsen.

Behov for allierte

– Det er behov for allierte utenfor innerste krets, kanskje invitere andre institusjoner for å knytte nettverk, foreslo lokalpolitiker Vegar Bæhr.

– Dette kan være en måte å engasjere lokalsamfunnet, en måte å vekke dugnadsfølelsen, mente lokalpolitiker Jan Folke Sandnes.

– Det er mange som ikke går hit til Árran, det er plass for å inkludere bufolk (ikke-same, jour.anm.) også, sa eks-ansatt Lill Tove Paulsen.

– Det er behov for sommeråpent, tidligere har folk møtt stengt dør. Sørge for åpent museum og kafe, det er en god måte å nå ut til flere på, mener Kirsti Kalstad.

Hans Kristian Grunnvoll og Kirsti Kalstad delte sine tanker om Árran. Foto: Bård Eriksen.

Etterlyser et tydelig Árran

– Flott. Dette må formaliseres og forankres hos direktør og styre. Det er viktig fordi Árran har behov for å dra inn ressurser, det kan bare gå en vei og det er oppover. Jeg vil advare Árran om å kun tenke museum, man må ha et bredere fokus på samisk samfunnsliv. Árran har vært borte i samfunnsdebatten, Árran må på banen og delta i det offentlige ordskiftet. Det har konsekvenser for utviklingen av det samiske samfunnet. Árran bør være en tydelig samfunnsaktør, var noe av det tidligere direktør Filip Mikkelsen uttalte.

– Det er veldig positivt at de har at de har denne samlingen i dag og det er et veldig bra initiativ av Árran og en god start. Jeg har ingen kunnskap om hvordan situasjonen er her på Árran, men de har jo sagt at de ligger nede i en bølgedal, og da tenker jeg at det er veldig bra at de tar initiativ til dialog med folket. Det er veldig viktig at man viser at man tar folk på alvor, at man følger opp de ideene som kommer. Det er ikke noe fasit som er kommet her i dag,  kanskje bør man kalle inn til et nytt møte etter hvert, og så får man vise underveis til det møtet at man har tatt ting på alvor, mente Hans Kristian Grunnvoll. 

Takket for verdifulle innspill

Avslutningsvis fikk direktøren ordet med å takke for oppmøtet og innspill.

– Takk for at dere kom, takk for alle innspill, de er verdifulle for oss. Det er ganske mange som har lyst til å dele, og det gleder jeg meg at dere har lyst til å være med å fortelle vår historie. De lokale historiene og få de formidlet, og det er kanskje det vi trenger, og kanskje kan det også brukes i en form for omdømmebygging fremover. 

– Jeg er veldig glad for at gruppa med godt voksne også har lyst til å bidra. 
Hvordan vi sw5asskal gjøre det og hvordan vi skal ta det videre vet vi ikke enda, men dette er en start, og vi er på ingen måte i nærheten av å konkludere. Vi opplever dette oppmøtet her at vi har en ganske stor heiagjeng.  

– Det var noen som kom med innspill nå, men vi er tilgjengelig på telefon, mail og det går an å stikke innom. Kom gjerne å fortell hvis dere har noe som kan være med oss i denne endringsprosessen som vi skal inn i, sa direktør Beate Ráhka Knutsen helt til slutt.

Bildeserie
Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.