(Foto: Bjørn Anders Nymoen)

Hugo skaper øyeblikk av blekk: –⁠ Det går litt på magefølelsen

Hugo Aasjord har funnet frem den store trykkpressa. Å se Hugo jobbe frem et bilde er en kunstopplevelse i seg selv.


Kunstner Hugo Aasjord er aktuell med ny utstilling i sitt eget galleri Solhaug. Denne gangen får vi se flere av de grafiske trykkene han har jobbet med det siste året.

– Det er jo egentlig grafiker jeg er. Det er det som er utdannelsen min fra Munster i Tyskland på 70-tallet. Jeg har jobbet mye med grafikk, men det hat vært litt sånn av og på. Jeg fikk en del utsmykkingsjobber etterhvert med maleriene og da ble trykkinga nedprioritert. For to år siden fikk jeg lyst til å oppgradere grafikkverkstedet igjen og vipps så var man igang igjen, sier Hugo.

Du må ha god plass for å jobbe med trykk. Pressa er på størrelse med en liten bil, og jeg vil anslå vekta til det samme. Da jeg blir spurt om å bli med å trykke et bilde må jeg jo bare si ja. Det er nå magien skal skje.

(Foto: Bjørn Anders Nymoen)

Trykkekunsten

La det være klinkende klart; dette er ikke noe du gjør på kjøkkenbordet. Prosessen  ineholder etsende syre, kobber, maling, piment, dyrt papir og en god dose tålmodighet. Det var det tekniske, men så må du jo ha noe å trykke også, og det er her det kunstneriske kommer inn. Her må kunstneren se for seg hvordan bildet kommer til å bli. Kobberplata blir først smurt med asfaltlakk. Motivet blir risset inn i denne. Deretter blir hele platen etset i jernkloridbad. Denne prosessen gjentas i flere omganger, helt til motivet er klart for trykking. Den plata vi jobber med nå har seks ulike syrebad.

Hugo må tenke seg flere skritt fremover gjennom prosessen. Skal det trykkes i flere farger må han ha flere kobberplater og etse på. Og hver av disse skal så i etterkant påføres ulik farge før de går igjennom pressa med papiret over seg. En runde gjennom pressa for hver farge. Idag skal vi bare bruke svart, selv om det ikke er noe som heter «bare» svart. Hugo trekker frem en tube med noe som kan minne om svart skokrem. Det skal bare en bitteliten dråpe til. Den er mettet med svart pigment. Denne får du ikke kjøpt på Panduro hobby. En sånn tube kan koste flere tusen kroner.

(Foto: Bjørn Anders Nymoen)

Magefølelsen

Hugo smører den svarte trykksverten utover kobberplata til alt er dekket. Så tar han frem en tøyklut som kan minne om myggnetting. Heller ikke dette stoffet er noe hyllevare. Med kluten gnir han malingen utover. Han stopper ikke. Han gnir og gnir til kobberet skinner mer og mer igjennom trykksverten.

– Vet du av erfaring når du skal stoppe? Det er jo snart ikke mere maling igjen Hugo.

– Ja, det er spesielle ting jeg ser etter. Et spesielt skinn. Det går litt på magefølelsen. Skal jeg trykke mange bilder må jeg prøve å få de like. Da kan det bli litt pirkete. De fleste trykker opplag på 250 trykk per plate. Jeg ligger på 30-40 maks, sier Hugo.

20 minutter tok det før kunstneren mente det var nok: Neste prosess.

Vi trykker

Selve trykka minner om den mor di rulla selskapsduker igjennom før krigen. Også kan du legge på noen hundre kilo stål. Kobberplata er klar for trykkeprosessen. Det er nå magien skal skje. Hugo har på forhånd bløtlagt papir. En prosess som også tar 12 timer. Nå legger han kobberplate nederst og papiret oppå. Så et lag med filt, før han tar tak i sveiva på det store svinghjulet og gir det en omgang, som om det var en  gammel motor som skulle sveives igang. Hele bordplata forskyver seg og både filt, papir og kobber skifter side og kommer frem på den andre sida av valsa. Forsiktig løfter Hugo bort filten før han enda mer forsiktig løfter papiret fra kobberplata. Bildet kommer frem. Trykket er perfekt. Nå skal det bare tørke en stund.

(Foto: Bjørn Anders Nymoen)

Utstillinga I Galleri Solhaug på Engeløya kan du nå i desember se en rekke av trykkene i glass og ramme. Samtlige bilder er for salg og i en prisklasse som kan passe de fleste. I tillegg til grafikken henger også de større bildene som har sett dagens lys i løpet av de siste årene.

– Jeg har ikke hatt utstilling her på to og et halvt år. Vi skulle hatt sagaspillåpning
her, men vi droppa det. Det har skjedd så mye. Vi har jo jobba mye på Skrova i tillegg har det vært corona selvfølgelig. Men nå er det åpent, hvis jeg husker å låse opp døra da. Jeg glemte nemlig det her om dagen. Hadde tent fakler og greier. Så så jeg en bil som kjørte vekk fra eiendommen. De hadde nok prøvd å gå på kunstutstilling, men møtt låst dør, sier Hugo og flirer.

Ønsker du å besøke Galleri Solhaug så er åpningstidene relativt fleksible. Ring Hugo selv for å avtale tid. Telefonnummeret er 90610011.