Siste
Eivind Langås og Nils Ante Eira smilte over gode nyheter for Stormen. Smilet forsvant når samtalen dreide over på fraværet til politisk toppledelse. Foto: Bård Eriksen

Markerte samenes nasjonaldag i Bodø –⁠ men uten politisk toppledelse

Samenes nasjonaldag ble feiret med stor oppslutning i Bodø torsdag 6. februar, men fraværet av ordfører og varaordfører vakte reaksjoner. Samtidig kom det gode nyheter for Stormen samiske senter.


Under markeringen i Stormen bibliotek kunne politisk rådgiver for sametingsrådet Nils Ante Eira fortelle at Sametinget har foreslått å styrke senterets ressurser med 500 000 kroner i 2025 og 800 000 kroner i 2026.

– Vi har stor tro på jobben de gjør, og vi ser behovet for å styrke kapasiteten, sier Eira.

Han pekte på at senteret i dag er avhengig av få personer og at flere hender vil bidra til å sikre arbeidet.

Maria Hernes Bær, som tidligere har jobbet ved senteret, vender tilbake fra jobben i Bodø2024.

– All den kunnskapen hun har med seg vil bli en stor styrke, mener Eivind Langås.

Mange kom for å feire dagen.

Avgjørende

Eivind Langås fra Stormen samiske senter understreket hvor avgjørende denne støtten er:

– Vi var veldig spente på om vi skulle få disse midlene, for vi har lenge sagt at én person alene ikke kan gjøre en god nok jobb. Nå får vi to stykker, og det gir oss muligheten til å fortsette å utvikle arbeidet vårt, sier Langås.

Bodø/Glimt hylles for samisk flaggvedtak

I sin tale trakk Eira frem Bodø/Glimts nylige vedtak om å flagge med samiske flagg på alle hjemmekamper.

– Det er et viktig vedtak, for samehets er fortsatt et problem. Og som jeg sa tidligere, dette er ikke bare et samisk problem, men et samfunnsproblem. Når et kjent fotballag i Europa som Bodø/Glimt tar dette på alvor, sender det et sterkt signal, sier han.

Eira mener fotballklubben tar et standpunkt som kan påvirke holdninger:

– Mange vegrer seg for å gå inn i kommentarfelt på sosiale medier når det gjelder samiske saker. Det er derfor viktig at store aktører viser vei, sa han.

Kritikk for manglende oppmøte

Blant de som var til stede, vakte det oppsikt at verken ordfører eller varaordfører deltok på markeringen. De var opptatt med bystyremøte, men flere mener kommunen burde funnet en løsning.

– Vi er skuffet over at ingen fra kommunen kunne komme. 6. februar er samenes nasjonaldag hvert år, og det er et ansvar å prioritere det, slår Eivind Langås fast.

Samisklærer Ivan Johnsen, som har undervist ved Grønnåsen skole i seks år og jobbet i Bodø i 25 år, var enda skarpere i sin kritikk. Han peker på at kommunen har hatt en god tradisjon med tilstedeværelse tidligere, men at fraværet i år var et tydelig brudd på denne praksisen.

– Bodø kommune har vært til stede på denne markeringen i alle år, men velger å droppe det i år. Det er utrolig skuffende, mener han.

– Dette kan ikke ha kommet som en overraskelse. 6. februar er samenes nasjonaldag hvert år, og det burde vært mulig å gjøre et unntak denne gangen. Alternativt kunne de i det minste sørget for en løsning der de kunne deltatt på noe vis. Det var det ikke noe forsøk på, og det skuffer meg.

Samisklærer Ivan Johnsen var knallhard i sin kritikk av ordfører og varaordfører.

Feil signal

Johnsen trekker også fram at tilstedeværelse er viktigere enn ordene som sies i taler.

– Gjennom årene har det vært mange taler, noen bra og noen mindre bra, men det viktigste har alltid vært at man er til stede. Nå var de totalt borte. Det var en skuffelse, rett og slett, sier han.

Han mener dette sender feil signal til elevene han underviser i samisk språk og kultur.

– Når jeg ser hvilken rolle samisk språk og identitet har for elevene mine, gjør dette inntrykk. Jeg har nesten ikke ord for det, sa han.

Johnsen peker også på at dette skjer i «skyggen av Kulturhovedstadsåret 2024» og mener det setter et tankevekkende perspektiv på kommunens prioriteringer.

– Jeg tenkte umiddelbart at dette er skyggen av 2024. Kommunen har satset mye på å vise seg frem i kulturhovedstadsåret, men så velger de å utebli fra en så viktig markering. Det er en nedtur, rett og slett, sier han.

Varaordfører svarer på kritikken

Varaordfører Ida Gudding Johnsen forklarer fraværet sitt:

– Jeg skulle delta på markeringen av samenes nasjonaldag i ordførers sted i dag og hadde gledet meg til det.

– I år falt nasjonaldagen på samme dag som bystyrets februarmøte. Det skulle jeg også lede i ordførers sted. Normalt er vi ferdige før klokken 18, og jeg regnet derfor med at det skulle gå fint å gjøre begge deler. Men for sikkerhets skyld ga vi beskjed om at vi måtte ta forbehold om at møtet var ferdig til klokken 18.

Hun forklarer videre at et ekstraordinært langt bystyremøte dessverre gjorde at de ikke ble ferdige med møtet før klokken 19.

– Vi kan ikke avlyse debattene i bystyret fordi jeg som ordfører helst skulle vært der. Vi sendte derfor beskjed til arrangør cirka klokken 17:30 om at bystyremøtet dessverre ikke var ferdig, og at jeg ikke kunne delta likevel, forklarer Ida.

Hun tilføyer at samenes nasjonaldag ble adressert, gratulert og behørig kommentert i bystyremøtet, både av ordfører og av representantene. Kommunen har sågar levert en offisiell hilsen på sosiale medier og flagget (inntil været tvang det ned).

– Jeg ønsker gratulerer med dagen, og neste år skal vi selvfølgelig gjøre hva vi kan for å stille på denne feiringen. Lærdommen er nok at vi ikke bør ha bystyremøte denne dagen, selv om jeg synes det egentlig var fint å markere dagen med å løfte frem det vakreste vi har: Demokratiet.

– Jeg vil understreke at det ikke var et valg å utebli, men rett og slett en følge av at bystyremøtet ikke var ferdig. Bystyremøtene er de folkevalgtes viktigste forpliktelse og der vi gjør politiske vedtak.

– Jeg håper på forståelse for at bystyremøtet måtte prioriteres denne gang. Bodø har en lang samisk historie som fortjener å bli feiret og løftes frem.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.