Siste
Anders Stensland Olsen

2021 ble enda et rekordår for Gjert-Are og co.: –⁠ Folk har ikke reist til syden

I over 30 år har Nord-Norsk ferdigplen AS i Steigen levert ferdigplen over hele landsdelen. I fjor satte de omsetningsrekord, og årets salg har ikke vært noe dårligere.


– For to år siden leverte vi 27 mål plen. I fjor satte vi ny rekord på 41 mål. I år ligger det an til over 45 mål, forteller daglig leder Gjert-Are Valberg.

Nord-Norsk Ferdigplen leverer plen over hele Nord-Norge. I år har de levert fra Helgeland i sør, til Hammerfest i nord. Mesteparten av salget går til Tromsø og Bodø, og de fleste kundene er entreprenører og anleggsgartnere, men også en god del privatkunder. 

Bedriften ble etablert i 1988 av Gjert-Are og kompanjongen Finn Berstad, og var i utgangspunktet ment som en attåtnæring. Den første store leveransen gikk til til Aspmyra stadion i 1992. Ellers gikk det relativt trått i starten. 

– Vi leverte stort sett under 10 mål i året, og hadde store problemer med å finansiering fordi ingen hadde trua på plensalg. Men så, for rundt 10 år siden begynte ordet å spre seg, og ferdigplen ble etterhvert mer vanlig, forklarer Gjert-Are og utdyper:

– Vi fikk besøk av en journalist fra NRK Nordland som lagde et tre minutters innslag om oss. Da tok det av. 

Nord-Norsk Ferdigplens høyeste salg lå inntil i fjor på 32 mål. Gjert-Are er ikke i tvil om hva den økte omsetningen de to siste årene skyldes. 

– Folk har ikke reist til syden i koronatiden, og bruker mer penger på hage- og husarbeid, sier han. 

Handler lokalt

Gjert-Are er svært fornøyd med den økte omsetningen, og forteller om et godt samarbeid med lokale aktører i Steigen. 

– Driftsmidlene handler vi lokalt. Vi leier blant annet Steigen Oljeservice til transport. Regnskapet gjøres her, og gjødsla handler vi også lokalt. Det drypper litt på andre lokale næringer, om det går godt for oss, sier Gjert-Are. 

Traktorkraft må til når for å komme i mål med produksjonen. Foto: Anders Stensland Olsen

Gode hjelpere

Med 140 mål plen på Myran i Knedal,80 i Leinesfjord og 40 på Bø er det mye jobb som skal gjøres gjennom den 4 måneder lange sesongen. Jord skal pløyes og sås. Plen skal skjæres og stables på pall. Det gir sommerjobb til lokale ungdommer. 

– I år har vi hatt 8-10 ansatte. De fleste av dem er flyktninger, som gjør en meget god jobb. Nå som skoleåret er startet, gjørvi skjæringa i helgene, forklarer Gjert-Are. 

Han har ingen problemer med å rose gjengen som hjelper til i arbeidet. Deriblant Edvin Andersen som har ansvar for plenklipping på Bø. Pensjonistene Idar Markussen og Gunnar Grytøyr er også viktige bidragsytere. Sistnevnte leier ut jord til produksjonen i Leinesfjord, og avisas utsendte fikk anledning til å slå av en liten prat med han på sin Steigen-visitt.

Gunnar Grytøyr leier ut jord til plenprodusenten, og bidrar også aktivt i arbeidet. Han synes det er flott at jorda brukes til noe fornuftig. Foto: Anders Stensland Olsen– Jeg fungerer litt som potet i produksjonen. Jeg slår gresset her og i Knedal, og laster paller, forteller Grytøyr. 

– Hvordan er det å være med på produksjonen?

– Det er jo artig at det skjer litt. Jeg har jo fulgt med på dette eventyret, om man kan kalle det det, siden oppstarten, og det er flott å se at det går så bra. 

Klar for neste sesong

På morgenen journalisten er på besøk, er det rim på gresset. Vinteren er i anmarsj, og det nærmer seg slutten av sesongen for i år. Men til våren skal det produseres for fullt igjen. Og Gjert-Are og gjengen har ingen planer om å trappe ned arbeidet med det første.