Kerstin Söderström er vertinne på Villa Tranen på Tranøy, og skal nå arrangere retreat med kurs i stressmestring, yoga og meditasjon med professorkompetanse.
– Vi lever i en travel tid med mange krav og bekymringer. Det er mye «trøkk» og distraksjoner fra omverdenen. Sosiale medier stjeler tid og oppmerksomhet, og selv om vi hele tiden er «på» så øker ensomhet i befolkningen. Vi er mer synlige enn noensinne, men likevel føler vi oss ikke nødvendigvis sett, sier Kerstin Söderström til NordSalten Avis.Et folkehelseproblem
Foruten om å være vertinne på Villa Tranen, er Söderström også psykologspesialist PhD og førsteamanuensis med klinisk erfaring fra psykisk helsevern. I tillegg jobber hun med fagutvikling i Sykehuset Innlandet og som forsker på barndomsbelastninger, foreldreskap, rusavhengighet og mental helse. Söderström forklarer at fokuset på det ytre gjør at vi undervurderer det indre, dybden i egen eksistent og verdien av nære relasjoner. – Den evige tilgangen på underholdning og oppdateringer distraherer oss fra egne tanker og følelser. Uro, ensomhet og stress er et folkehelseproblem. Jeg tror mange trenger å koble av, for så koble seg på det som gjør oss godt. Vi trenger redskaper til å finne ro og bedre balanse i livet, mener Söderström og legger til: – Vi håper at folk kan ta en pause og noen grep.
Grenseløst arbeidsliv
Söderström mener at tiden vi lever i gjør det vanskeligere å skille jobb og privatliv, og at en konstant tilgjengelighet bidrar til økt stress. – Bare tenk på hvordan arbeidslivet har blitt grenseløst med kontinuerlig tilgjengelighet. Det er vanskelig å ta helt fri i helgen, eller logge helt av når arbeidsdagen er over. Mange lengter etter ro og stillhet som varer lenge nok til å få kontakt med seg selv, å bare være uten å prestere. Å være ute i naturen er noe som gjør folk flest godt. I tillegg til godfølelsen styrker det vårt immunsystem, forklarer Söderström.Kursholdere med tyngde
Ikke bra nok behandling
Videre forklarer Hollan at hun hører fra pasienter at de ønsker veiledning fra leger om ikke-medikamentelle behandlingstilbud, fordi det er vanskelig for dem selv å orientere seg i det tilbudet som tilbys fra alternative behandlere. – For meg er livsstil og andre milde metoder grunnlaget for å oppnå og vedlikeholde god helse. Medikamenter og andre behandlingsmetoder er viktige om de milde tiltakene ikke er nok. Disse to tingene utfyller hverandre, og begge er viktige. For visse tilstander har vi rett og slett ikke bra nok behandling – slik som for kroniske smertetilstander, der medikamenter kan ha begrenset effekt og fører til bivirkninger. Derfor er det viktig å satse på alle skånsomme tiltak som kan bedre situasjonen, inkludert strategier for smertemestring, mener Hollan.