DragLAN: Denne gjengen, bestående av 11 kompiser, arrangerte i helga førjuls-LAN - et treff for spillinteresserte, hvor man møtes og konkurrer over dataspill og spillkonsoller. (Foto: DragLAN)

Gamet seg inn i jula: –⁠ Det er god stemning, latter og engasjement

Med om lag 30 deltakere, dataspill, konkurranser og godt smittevern ble førjuls-LAN på Drag samfunnshus en suksess. Allerede nå starter planlegginga av neste datatreff.


For tredje gang arrangerer Drag Aktivitet LAN på Drag samfunnshus - et datatreff for spillinteresserte, eller “gamere” som det også kalles. De yngste deltakerne går i 8. klasse, mens de eldste er over 30 år. 

– Det er for ungdom fra hele distriktet, men på grunn av at vi måtte redusere antall plasser, og at førjuls-LANet i utgangspunktet skulle være litt mindre, er det denne gang hovedsakelig ungdom fra Drag som deltar, forteller Richard Solstrøm og Viktor Båssa.

Sammen med resten av kompisgjengen - crewet som de kaller det - har de banket sammen et program hvor deltakerne får konkurrere og ha det gøy sammen. 

– Vanligvis sitter jo folk alene og spiller. LANet går rett og slett ut på å møte andre med samme interesse, spille spill, og å være sosial gjennom dem. Det er rett og slett en sosial arena rundt gaming, forteller de, og legger til en stemningsrapport: 

– Det er god stemning, latter og engasjement fra deltakerne. Vi er veldig fornøyd med at vi har fått det til, konstaterer de.   

Strengt smittevern

For det var nemlig ingen selvfølge. I lys av nye koronaregler har kompisgjengen vurdert om de kunne gjennomføre på en forsvarlig måte. Smittevernet tar de på alvor.

 – Vi har fulgt med på situasjonen og diskutert frem og tilbake hvorvidt vi kunne gjennomføre. Etter å ha rådført oss med kommuneoverlegen kom vi frem til at det lot seg gjøre. At vi måtte nedskalere er greit, det er situasjonen vi er i, forteller Båssa, som sammen med en annen er smittevernansvarlig. 

Videre forteller han at maks antall deltakere er 50 med tilviste plasser. Samtidig har de reglement for arrangementet som alle er pliktig å følge ved påmelding. Alle som deltar må reservere plass, og alle setene har over en meters avstand fra hverandre. Forlater man plassen sin, er munnbind påkrevd, og i lokalet er det flere sprit- og munnbindstasjoner. Det mener de gjør førjuls-LAN til et trygt arrangement. 

Populært 

Å konkurrere over dataskjermer og spillkonsoller har blitt stadig vanligere, og er som en egen idrettsgren å regne. E-sport, som det kalles, har vokst voldsomt de siste årene. Profesjonelle turneringer følges av flere millioner mennesker verden over, og i flere land sendes e-sport på TV.

Verdens nest største datatreff, The Gathering, er norsk og arrangeres i Vikingskipet på Hamar. Om ikke DragLAN er like stort, eller når TV-skjermene, kan arrangøren melde om et populært arrangement, selv om de i år har litt færre deltakere. 

– Sist vi arrangerte var i 2020, før korona. Da hadde vi på det meste nærmere 80 mennesker i lokalet, både blant publikum og deltakere. Da så vi at lokalet nesten ble for lite, og vi har vurdert å kanskje arrangere i Hamarøyhallen. 

Lokale sponsorer

Drag Aktivitet er ansvarlig arrangør, og deltakelse er gratis. Solstrøm og Båssa forteller at et slikt arrangement ikke lar seg gjøre uten gode sponsorer. 

– Vi gjør dette på dugnad, og tar ikke ut noe fortjeneste. Det vi får inn av sponsorstøtte bruker vi på leie av lokaler, premier og diverse nødvendig utstyr, forsikrer dem. 

I år er LANet finansiert med støtte fra Nord-Salten Kraft, Nord-Salten Auto, Narvik Sparebank og The Quartz Corp, mens Trollfjord har fikset gratis nett til dem. 

– Det er en 1000/1000-linje. Det er det kraftigste nettet man får, forklarer Solstrøm. 

Planlegger neste treff

Både Båssa og Solstrøm er fornøyde med treffet når de snakker med NordSalten Avis. De forteller også at planleggingen av neste treff allerede er i gang. 

– Det kan bli allerede i mars 2022. Da håper vi å kunne slå publikumsrekorden fra i fjor, med forbehold om at koronaen tillater det. Det eneste vi er avhengig av for å få det til er sponsorer som hjelper oss. 

– Tror dere DragLAN kan bli det nye The Gathering?

– Ha-ha! Det hadde vært noe, ler de før de roser deltakerne for et godt gjennomført treff.

– På vegne av hele crewet må vi få si at vi er imponert over deltakerne. De har vært flinke til å overholde smittevernsreglene. Ellers har det vært veldig trivelig og god stemning. Det fortjener de ros for, avslutter Båssa og Solstrøm.