Sametingsbygget i Karasjok. Foto: Arkiv.

Ny språksenterstrategi

Sametinget har startet arbeidet med ny språksenterstrategi.


Sametingsrådet vil styrke de samiske språksentrenes muligheter til å utvikle samiske språk, skriver Sametinget i en pressemelding.

– Språksentrene er en av Sametingets viktigste samarbeidspartnere i arbeidet med og utviklingen av språkene. Vi ser at de har muligheter for å øke bruken av samisk, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

Ifølge Sametinget ble de første samiske språksentrene i Porsanger og Kåfjord etablert i 1994. I dag er det 18 språksentre i hele Norge, fra Oslo i sør til Nesseby i nord, og Sametinget er hovedfinansiør for språksentrene.

Samiske språksentre

De siste årene har Sametinget bevilget midler til språksentrene slik at de blant annet kan gjennomføre språkkurs, språkarenaer og arrangere aktiviteter under språkuka.

Ifølge pressemeldingen vedtok Sametingets plenum dagens strategi for språksentrene i 2015, og flere forhold har endret seg siden da. Antall språksentre har økt, nye utfordringer har kommet og den tekniske utviklingen har skapt nye muligheter. 

– Sametingsrådet ønsker et tett samarbeid med språksentrene da vi nå skal tegne veien inn i framtida, sier sametingsråd Mikkelsen.

Mikkelsen understreker at språksentrene er sentrale aktører i voksenopplæringen i hele Sápmi, og sier at målet er å videreutvikle denne virksomheten. I den forbindelse er faglig utvikling og kompetanseheving i språksentrene viktig. Mikkelsen sier at formålet med revideringen av strategien er også å identifisere hvilke tiltak, utover språkutviklingsarbeid, Sametinget skal finansiere.

– Det er også nødvendig å se på om alle språksentrene skal gjøre samme arbeid, eller om Sametinget skal bestille ulike oppgaver fra de ulike språksentrene, avslutter Mikkelsen. 

Arbeidet med å fornye Sametingets språkstrategi starter høsten 2023.

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.