Siste
Astri Dankertsen, uavhengig bystyrerepresentant og SV-medlem, Bodø. Foto: Arkiv

Om Samfunnsplanen og Bodø som forvaltningsområde for samisk språk

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av Astri Dankertsen, uavhengig bystyrerepresentant og SV-medlem, Bodø

6. februar, på selveste samisk nasjonaldag, behandlet Bodø bystyre kommuneplanens samfunnsdel, den aller viktigste planen for samfunnsutviklingen i Bodø kommune. Dette er det kommunen skal jobbe med de neste årene. Der foreslås det fra flertallspartiene som i dag sitter med makta å ta ut setningen knyttet til prosessen om å innlemme kommunen i forvaltningsområdet for samisk språk, et vedtak som opprinnelig ble gjort i bystyret i 2021. 


Vi i SV ønsker derimot å holde fast ved prosessen om å innlemme kommunen i forvaltningsområdet. Kommunen er allerede forpliktet både gjennom lovverket og gjennom samarbeidsavtalen med Sametinget til å jobbe med samisk språk. Selv om vi ideelt sett skulle hatt en sak om hva dette innebærer for kommunen, inkludert de økonomiske konsekvensene av å innlemmes i forvaltningsområdet, er det likevel viktig å huske på at ved å innlemmes i forvaltningsområdet, vil man også få tilgang på Sametingets tospråklighetstilskudd og midler, noe vi ikke har i dag. Det vil derfor være større muligheter til å satse på samisk språk i årene framover. 


Ordningen med forvaltningsområder har også nylig vært revidert, slik at den nye ordningen i større grad differensierer og tilrettelegger for den språksituasjonen de ulike kommunene er i. De tre ulike kategoriene er språkutviklingskommuner, språkvitaliseringskommuner og språkstimuleringskommuner. Dermed kan også kommunen selv bestemme hvilket språkrettighetsnivå de ønsker å ha. Det er også mulig å endre kategori om man ønsker på et senere tidspunkt å gi befolkningen flere rettigheter og tilbud. Jeg anbefaler alle å gå inn på nettsidene til Sametinget og se på hva de ulike nivåene i praksis forplikter til, for å realitetsorienteres litt med tanke på hva det i praksis forplikter til. 


I NOU Hjertespråket/Vaajmoegïele/Vájmo giella/Váibmogiellafra 2016 foreslås det at noen kommuner skal ha særlig ansvar for samisk språk, men at også storbyene Trondheim, Tromsø, Bodø og Oslo skal ha forpliktelser knyttet til samisk språk. Bodø er fylkeshovedstad og universitetsby, og nettopp det gjør at Bodø er en viktig by når det gjelder styrking og synliggjøring av samiske språk og kultur, noe også Bodø2024 viste. Å bli forvaltningskommune er derfor en gylden mulighet kommunen ikke kan si nei til om man faktisk ønsker å ta sitt ansvar som samisk bykommune på alvor. Selv om det nå ikke er inne i Samfunnsplanen, er det viktig å huske at dette ikke er et vedtak om å ikke fortsette prosessen. Vi i SV vil derfor fortsette å jobbe for at kommunen blir innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

astri dankertsen