Siste
Svett under verneutstyret: Remi Bang Corneliussen jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge, der han hver dag, ettermiddag og kveld analyserer flere hundre korona-tester fra nesten hele landsdelen. – Det er stor slitasje også på skotøyet, innrømmer han leende om travle arbeidsdager. (Foto: Kent Johansen)

Remi (28) analyserer koronatester: –⁠ Det ble en lang natt da jeg fikk vite om utbruddet hjemme

Da det begynte å komme inn prøver fra hjemstedet ble Remi Bang Corneliussen nervøs.


– Du bør ikke dra ut på byen og få klamydia nå!

Advarselen kommer spøkefullt, men med en alvorlig undertone fra fagbioingeniør Remi Bang Corneliussen ved avdeling for Mikrobiologi og smittevern ved UNN i Tromsø. Avdelingen jobber på spreng med å analysere koronatester, noe som betyr at analyser av mange andre tester ikke blir prioritert – slik som klamydia-tester.

Mye overtid

28-åringen, opprinnelig fra Kjøpsvik, har ikke tall på antall overtidstimer. Men de er blitt så mange under korona-pandemien, at han fleiper med at de har delfinansiert leilighetskjøpet i Tromsø for ett år siden.

Avdelingen Remi jobber ved får inn korona-tester fra Finnmark, Troms, nordre Nordland, og noen ganger også fra Bodø alt avhengig av testkapasiteten ved Nordlandssykehuset. Og smitteøkningen i samfunnet gir Remi og kollegene både tøffe utfordringer og lange dager.

I 2017 var Remi Bang Corneliussen ferdig utdannet bioingeniør. Siden da har han vært ansatt ved UNN i en fagbioingeniørstilling på en av labbene, der de ansatte svetter under verneutstyret for å analysere hundrevis av koronatester hver eneste dag. Og utbruddet av virusmutanten Omikron, gjør ikke trykket på de ansatte mindre.

– Så ikke dette komme

Ferdig utdannet hadde bioingeniøren fra Kjøpsvik, ikke sett for seg at han skulle stå i «episenteret» i nord for å finne ut hvem som er rammet av et virus, som i verdenssammenheng har tatt livet av mange millioner mennesker.

– Nei det må jeg innrømme. Jeg hadde ikke sett noe slikt som dette komme, og at jeg sammen med mine kollegaer skulle få dette ansvaret midt i en pandemi.

Den økende smitten i samfunnet og i byen han bor i, gjør ikke laboratorieansatte Remi redd for å bli smittet og syk av Covid-19. De ansatte er godt beskyttet i arbeidet sitt, men han medgir at det er tøft å ha en slik jobb akkurat nå. Testkapasiteten ved Universitetssykehuset Nord-Norge blir utfordret, og de ansatte skulle gjerne hatt mer tid til å analysere også andre prøver. Nå må ledelsen ved avdelingen prioritere analysene av korona-testene.

Nervøs

– Jeg var litt nervøs når det begynte å komme inn prøver hjemmefra, forteller 28-åringen om koronautbruddet på hjemstedet i mai i fjor. Da ble hele befolkningen testet, og Remi var en av dem som skulle si om testen var positiv eller ikke.

– Det ble en lang natt da jeg fikk vite om utbruddet hjemme. Jeg har jo foreldre og andre kjente i Kjøpsvik. Jeg satt litt lenge på jobb den kvelden, sier han om analysene av de tidligere sambygdingenes tester.

– Men det gikk jo bra!

Opplært i PCR-metoden

Som fersk i jobben hadde Bang Corneliussen ansvaret for å analysere prøver med avføring. Like før pandemien slo til, fikk den relativt ferske bioingeniøren opplæring i PCR-metoden. Det skulle bli avgjørende for at han de siste to årene har brukt nesten all sin arbeidstid og overtid på korona.

– Vi burde sett denne pandemien komme, sier han med en stille pekefinger mot de som skal sikre at beredskapen i Norge er god nok.

– Politikerne våre må sørge for å ta høyde for scenarioer som dette, og rigge helsevesenet for slike svingninger. Men det går mest ut på å tjene penger; og ikke hjelpe folk, sier Bang Corneliussen smått kritisk til at politikerne ennå ikke har landet en kriseberedskap som er god nok.

Frykter influensasesongen

Han og kjæresten fra Kjøpsvik har studert og bodd i Tromsø i mange år, og tidligere i år kjøpte de seg også leilighet i Nordens Paris.

– Vi trives i byen og med folkene som bor her. Det er masse folk her også fra distriktet, sier han vel vitende om at Nord-Salten og gamle Tysfjord er godt representert i bybildet.

Men selv om 28-åringen trives i byen, får han ikke mye tid til å nyte Tromsøs mange fortrinn. Det meste skjer på jobben, og nå frykter han influensasesongen.

– Folk blir jo ikke bare syke med korona. Det finnes mange andre virus som forårsaker luftveisinfeksjoner. Heller ikke disse testene blir prioritert foran analysene av koronatestene. Hvis influensaen kommer for fullt, kommer det til å bli tungt. Det vil utfordre testkapasiteten vår ytterligere, sier Remi som bekrefter at de også ved laboratoriet i Tromsø har funnet Omikron-varianten av korona-viruset. Når det skjedde, vil han ikke ut med. Med Omikron fritt ute i samfunnet kan vi ifølge VG få fra 90.000-300.000 sykdomstilfeller hver dag. Det forteller noe om alvorlighetsgraden nå.

Stort utbrudd

Tromsø har sist høst figurert i nyhetsbildet etter korona-utbrudd og høye smittetall.

– Vår erfaring er at; kommer viruset sørfra, kommer det senere til oss. Men vi så at smittetallene gikk rett til værs da landet åpnet i høst. Jeg mener myndighetene ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til oss som jobber i helsevesenet. Det er bare å se på det trykket sykepleierne lever under.  Det er den siste dagen i 2021, og vi er slitne etter så langt å ha analysert 399.029 tester siden pandemien startet. 

Men selv om hans avdeling har hendene fulle med koronatester døgnet rundt, har han større medfølelse med en annen yrkesgruppe akkurat nå:

– Jeg verken vil eller tør tenke på hvordan sykepleierne, som står midt i pandemien, har det nå.