Jacob Ludvigsen har potensielt funnet en smart løsning på hvordan bøndene kan beskytte dyrene sine fra rovdyr. Foto: Privat

Jacob (24) utvikler AI-programvare for å fange opp rovdyr

Ved en tilfeldighet, fant Jacob ut hvordan man kan avverge rovdyrtap ved hjelp av programmering og AI (Artificial Intelligens).


Jacob forteller at han selv har opplevd å miste en god del sau til rev fra gården han bor på.

På gården finnes det innebygget kamera med gjenkjenning og varsling med funksjoner som kan gjenkjenne enkelte kategorier. Jacob la merke til at om det ble satt opp menneskevarsel, ble det også varslet hvis sauen sto i bakken, eller i andre spesifikke stillinger.

– Da tenkte jeg at, dette må kunne gjøres bedre. Først ville jeg bare bevise det for meg selv ved fikle litt med programmet. Så kom jeg på hva det kunne brukes til, sier Jacob Ludvigsen til NordSalten Avis.

Jacob er fra Stamsvik i Steigen, og ble nylig ferdig med sin bachelor i maskiningeniør. Det var på dette studiet han lærte om programmering. 

– Det har vært så mye rovdyr i Nord-Salten i det siste, at jeg tenker det er for dumt om vi ikke kan vite akkurat når rovdyra er i sauegjerdet engang. Derfor lager jeg et program som leser videostrømmen fra IP-kameraer, og skal gjenkjenne rovdyr fra bildene. Programvaren skal så varsle bonden på mobilen, slik at hen kan avverge rovdyrtap.

Tilgjengelig for alle

– Måten jeg har utviklet det på, er fri programvare. Det er gratis, og alt jeg gjør ligger offentlig ute og det kan deles videre. Men det er et krav at, hvis man gjør endringer og forbedringer, så må de også gjøres offentlig tilgjengelig. Det er slik man oppnår at programmet blir bra veldig fort, forklarer Jacob.

Videre forklarer han at hver enkelt må kjøpe inn et kamera, og ha en datamaskin som programmet kan kjøres på. 

Avhengig av hjelp og bidrag utenfra

På spørsmål om når programmet er ferdig, svarer Jacob at det kommer an på hvor flinke folk er på å bidra. 

– Folk må bidra med bilder i første omgang, eventuelt med programmeringskunnskap. 

– For at programmet skal gjenkjenne rovdyr og kreatur med høyest mulig treffsikkerhet, trenger jeg flere hundre bilder av sau, fugler, gaupe, rev, hund og andre relevante dyr. Bildene må vise dyrene fra mange ulike vinkler og i ulike positurer, og helst ha samme kvalitet som kameraene bøndene planlegger å bruke til å overvåke flokken, sier Jacob.

Reduserte husdyrtap

Jacob sier at programmet er åpent for at folk kan videreutvikle det, og at det finnes potensiale til at programmet kan bli brukt hvor som helst. 

– Det er en god programvare, og det er så enkelt å bruke det. Det kan tilpasses til hver enkeltes behov. Da har det en tendens til å bli brukt over alt. Hvis man skal bruke det i Afrika for å passe på kvegene, så må man trene programmet til å kjenne igjen løver, forklarer Jacob.

– Målet er at alle bønder som sliter med rovdyrtap, ikke bare i Nord-Salten, men internasjonalt, skal få reduserte husdyrtap som følge av denne programvaren. Når alt er ferdig skal det være fullt mulig å sette opp og kjøre programmet for bonden selv, men jeg kan sette kameraer og programvare opp hos den enkelte bonde mot et vederlag, om de ikke ønsker å gjøre det selv, avrunder Jacob.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.