Av Christian Torset, fylkesråd for kultur, klima og miljø, og Elin Dahlseng Eide, fylkesråd for utdanning og kompetanse.
Opplevelsen av ensomhet og utenforskap er sentrale folkehelseutfordringer. Remi Andrè Olsen fra Mental Helse Øksnes beskriver det som: «ganske vanskelig, og til og med farlig, å være menneske helt alene». Dette er et synspunkt som Remi ikke er alene om. Arne Holte er professor emeritus i helsepsykologi og har forsket på området i mange tiår. Han beskriver det å ha en opplevelse av å være en del av noe, å oppleve at du hører til et sted og opplevelsen av fellesskap som «psykiske helserettigheter». Undersøkelser viser at hver fjerde ungdom mener at de ikke har noen å snakke med når livet blir vanskelig. I befolkningen som helhet er det 20 % som sier at de har ingen eller få personer å lene seg på hvis de opplever større personlige utfordringer. Dette er illevarslende, når vi samtidig vet at manglende sosial støtte bidrar til både fysiske og psykiske plager. Nordland fylkesting vedtok i fjor en strategi for forebygging av ungt utenforskap, og arbeidet med en handlingsplan for ung inkludering er godt i gang. I starten av arbeidet ble det satt sammen en ressursgruppe av ungdommer fra miljøer i økt risiko for utenforskap. Vi spurte disse ungdommene hva som var viktigst for å forebygge ungt utenforskap. Svaret var klart; det viktigste av alt er å legge til rette for opplevelsen av tilhørighet. Hvordan tar vi denne bestillingen fra ord til handling? Å løse sammensatte og komplekse samfunnsproblem krever ofte flere ulike tiltak og tilnærminger på samme tid. Når den endelige handlingsplanen for ung inkludering vedtas, vil den avspeile akkurat det. God utdanning er god folkehelse, og omvendt. Vi vet at resultater fra grunnskolen er viktig for gjennomføringen i videregående opplæring, og vi vet også at fullført videregående opplæring er svært viktig for senere tilhørighet til arbeidslivet. Med denne forståelsen er skolen en åpenbar arena for tiltak som fremmer opplevelsen av mestring, tilhørighet og fellesskap.
– Hvis vi skal lykkes med våre mål om å forebygge ensomhet og utenforskap vil det kreve at vi alle som en bidrar for opplevelsen av tilhørighet, og at vi gir alle like muligheter for å delta i Nordlandssamfunnet, skriver fylkesrådene Torset og Dahlseng Eide.
Kronikk:
Vi trenger hverandre. Løft blikket!
Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.