Leseklubb: Hamsunsenteret, ved formidlingsleder, (f.v.) Lars Magnus Krogh Utne og direktør Solveig Hirsch inviterer i høst sammen med bibliotekleder ved Hamarøy bibliotek, Sissel Holtet, til leseklubb med Hamsun på agendaen. Foto: Privat

Vil lese Hamsun med leseglade hamarøyværinger

I høst starter Hamsunsenteret og Hamarøy bibliotek opp et nytt tilbud for alle som bor i Hamarøy og omegn: Hamsunsenterets leseklubb.


Dermed vil senteret på Presteid hvert halvår invitere til lesing av en Hamsunbok. Etter et par måneder med hjemme-lesing møtes alle for å diskutere leseropplevelser, stille spørsmål og lære noe nytt. 

– For det gode med bøker er at man alltid kan lese dem en gang til og få mer ut av dem - og at andre lesere ser andre detaljer enn en selv, sier Hamsunsenterets direktør, Solveig Hirsch. 

Hun vil gjerne se alle leseglade Hamarøyværinger på leseklubben. 

– Vi vil gjerne lese Hamsun sammen med dere som bor, arbeider eller går på skole her i Hamarøy, sier Hirsch. 

– Hamsun skrev om det menneskelige, for vanlige mennesker, deg og meg i våre live, sannsynligvis minst av alt for akademikere og professorer, mener hun. 

Lunsjlesing

Startskuddet for leseklubben i høst går 4. oktober, med lunsjlesing på Hamarøy bibliotek på Oppeid, hvor Solveig Hirsch og formidlingsleder ved Hamsunsenteret, Lars Magnus Krogh Utne, vil lese utvalgte stykker for alle som ønsker å lytte. 

I høst er det Landstrykere fra 1927 som står på programmet. Hamsun skrev boka etter lengre tids skrivetørke og en lengre periode med psykoterapi hos Johan Irgens Strømme i Oslo. Plutselig brøt han opp, reiste hjem til Nørholm og begynte på en ny bok. 

Da han var ferdig, syntes Hamsun kone, Marie, det var litt synd, for hun savnet opplevelsene av å høre mannen sin le høyt inne fra arbeidsrommet. 

Landstrykere ble også filmatisert på Hamarøy, med mange lokale statister og hjelpere. 

Augusttrilogien er det siste verket i rekken av Hamsuns Nordlandsromaner, og er av mange regnet som kronen på verket. Det fiktive stedet Polden er plassert langs Nordlandskysten, på fastlandssiden av Vestfjorden. Hamsuns minner om natur og kultur i Nord-Salten og Hamarøy har sannsynligvis gitt mye stoff til boka. 

 

 

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.