Siste
Hamarøy russen: Russepresident Stine Nilssen vil følge tradisjonen om russetid i eksamensperioden, men synes ikke det er uhørt at den anbefales å flyttes til etter eksamen. Foto: Privat
Av unge for unge

Bør russetiden flyttes?

Bør russetiden flyttes eller skal den beholdes slik den er i dag? Forslaget flere kommer med er at den bør flyttes til etter eksamensperioden. Russepresident Stine Nilssen mener det kan være et godt forslag.


Russetiden er en viktig del av videregående skole for mange avgangselever. Den siste tiden har det vært mye snakk om å flytte eksamensperioden. I et intervju med VG foreslår Oslo utdanningsråd at russetiden flyttes til etter eksamen. Vi i NordSalten Avis har tatt en prat med russepresident Stine Nilssen for å høre hva hun mener om forslaget.

– Jeg tenker umiddelbart at det virker som et godt forslag. Eksamensperioden er et stressende moment for meg og helt sikkert mine medruss. Allerede nå i begynnelsen av april og det kommer nok bare til å bli verre ettersom vi nærmer oss mai, forteller Stine.

Videre forteller hun om at russetiden kan være ødeleggende for prestasjon på eksamen.

– Jeg tror ikke russetiden er den beste oppladningen til eksamen akkurat. Det er vel ikke en hemmelighet at det blir lite studering disse dagene. Derfor hadde det på en måte vært fint å kunne gjennomføre eksamen først, slik at man etterpå kan slappe av, feire endt skolegang og kun fokusere på å ha det gøy sammen med vennene sine, forteller Stine.

Det kan nevnes at i Tromsø helt siden 2021 har russefeiringen blitt holdt etter eksamensperioden. I et intervju med avgangselever fra Tromsø i regi av NRK, så virket den generelle tilbakemeldingen om ordningen å være positiv. Sånn kan tyde på at det er en god idé å potensielt flytte russefeiringen til etter eksamensperioden.

Kan gå utover tradisjonene

Russepresidenten mener at en potensiell flytting av russetiden kan gå utover de nåværende russetradisjoner som har vært i flere generasjoner.

– Samtidig har vi flere sterke tradisjoner knyttet til russetiden her på Hamarøy. Det er for eksempel vanlig at russen arrangerer fester natt til 1.mai og natt til 17. mai. I tillegg er det jo et slags poeng av at russetiden skal slutte på nasjonaldagen, 17. mai, da vi også har en del tradisjoner knyttet spesielt til denne dagen. Hele russen bruker hvert år å kjøre i skrangletog på morgenen, vi har felles 17. mai-frokost, og så skal jeg som president holde tale, forteller Stine.

NSA har også spurt Stine hva hun ville ha valgt hvis det var opp til henne å bestemme?

– Det er litt vanskelig å si. Jeg tror kanskje jeg foretrekker å ha russetiden først, faktisk. For det første på grunn av tradisjonene. For det andre så er russetiden også litt stress på et vis. Det er mye man skal forberede og planlegge, som fester og andre aktiviteter, og jeg tror kanskje jeg fort hadde tenkt mye på russetiden i stedet for å fokusere på eksamen – at det hadde blitt en distraksjon, rett og slett, sier Stine.

Tanker om russetiden

Russepresidenten forteller også om sine tanker til russetiden. I tradisjon tro, så har den alltid vært i eksamenstiden i mai.

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til russetiden. Det er en tid for feiring og glede, og er for meg en svært fin måte å avslutte videregående på. På en annen side vet vi jo at russetiden er en periode med høy risiko for at ting kan gå galt. Russefeiringen er stadig et tema i media, hvor den knyttes til blant annet mobbing, vold og rusmisbruk, og det er derfor ekstremt viktig at vi i russen er flinke til å ta vare på hverandre og samtidig respektere den øvrige befolkningen i lokalsamfunnet. Akkurat dette tror jeg definitivt ikke kommer til å bli et problem for årets russ, for en mer godhjertet og morsom gjeng skal man lete lenge etter, legger Stine til helt til slutt.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.