Av: Hanna Mary Pettersen, leder, Studentorganisasjonen Nord og Per Sverre R. Singstad, leder, Studentorganisasjonen i Bodø
Bodø er en fantastisk by, og vi er glade for at studenter årlig velger fylkeshovedstaden for å ta utdanning her.
I lys av debatten om tilflyttertilskudd er det viktig å belyse hvorfor et slikt tiltak ikke bare er en kortsiktig løsning, men en investering i hele regionen.
Bodø kommune har et ansvar for alle som oppholder seg i kommunen, uavhengig av hvor de har folkeregisteradresse. Kommunen skal, etter helse- og omsorgstjenesteloven, sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, får de helsetjenestene de trenger.
Dette er tjenester som koster penger, og det er heller ingen hemmelighet at Bodø kommune har måttet gjennomføre store nedskjæringer.
Studentene står i dag overfor en økonomisk situasjon som tvinger mange til å jobbe nesten fulltid ved siden av studiene.
Forslaget om å gi tilskudd til studenter som melder flytting til Bodø har et todelt mål:
- Gi studentene større økonomisk handlingsrom, slik at de kan delta mer aktivt i lokalsamfunnet.
- Sikre at studentene blir folkeregistrert i Bodø, slik at de også stemmer ved kommunevalget her. Dette vil øke politikernes ansvar for å ivareta studentenes behov og styrke Bodø som studentby.
En student er mer enn bare en midlertidig innbygger – de anvender de tilbudene og fasilitetene som vertskommunen tilbyr, og bidrar økonomisk og sosialt. Til gjengjeld trenger kommunen inntektene for å vedlikeholde og utvikle disse tilbudene.
Skal Bodø tape på at andre kommuner ikke har campus eller studenter, mens skattepengene forblir i studentenes hjemkommuner?
Regionen er best tjent med å tiltrekke seg flere studenter til Bodø, der de kan bidra til samfunnsutviklingen – og mulig bli boende etter endt studie.
I kontrast til Øijord mener vi at tiltaket faktisk kan bidra til å styrke hele regionen. Nord universitet utdanner samfunnskritiske ressurser som sykepleiere og lærere – yrker som trengs over hele fylket, og som mulig kan returnere til distriktene etter endt utdanning.
En positiv studentopplevelse i Bodø bygger en sterk tilhørighet til regionen og sikrer at kompetansen blir i Nordland, til det beste for alle.
Etter innspill fra Studentorganisasjonen i Bodø og Studentorganisasjonen Nord har budsjettforslaget inkludert å sette av 100 000 kroner til å videreføre studentlegeordningen.
Dette gir studentene uten fastlege sikkerhet til helsetjenester, noe som i dag er et stort behov.
Studentlegeordningen, initiert av Studentinord, har blitt en suksesshistorie som mange andre kommuner og samskipnader ser til.
Tidligere i høst så det ut som om denne ordningen kunne bli avsluttet, da kommunen manglet finansiering for sin andel. Tilflyttertilskuddet bidrar til å opprettholde slike viktige tilbud.
Det er synd om kommunene rundt ikke ønsker å bidra til at fylkeshovedstaden ikke bare opprettholder samarbeidet med universitetet, men også sikrer utviklingen av studentbyen.
Akkurat som universitetet må tilby attraktive studier og gode utvekslingsmuligheter, må også vertskommunen være attraktiv for studentene.
Bodø kan beskrives som en by med studenter, men vi ønsker å utvikle den byen studentene søker først, der studentene trives og ser sin fremtid.
Tilflyttertilskuddet er derfor ikke bare en investering i studentene, men i hele regionen.
La oss fortsette å spille på lag for å sikre at kommunen, universitetet og studentene drar nytte av hverandre – til det beste for hele regionen.
Les også: