Steigentunet. Foto: Privat.

Hage utenfor langtidsavdelinga på Steigentunet 28.06.2023

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av Magne Vik, politiker og innbygger i Steigen kommune.

For noen år siden ble det satt i gang et forsøk med å få etablert hage sammen med daværende pårørende Hildur, en kjempe motivert pleier og undertegnende.
Det ble søkt midler hos Sparebank 1 Nord-Norge stiftelsen, og vi fikk til godkjent 100 000,- til prosjektet.  Vi var ivrige, og hadde etablerte planer med både næringsliv og frivillige. Kommunens administrasjon og pud satte en stopper for hele prosjektet. Vi fikk ikke godkjent oppstart av prosjektet. Vi fikk utsatt midlene i 2 år, men til slutt gikk pengene tilbake til stiftelsen. Det kan virkes som Steigen kommune var ikke interessert i 100 000,- til hage for de eldste og sykeste.  

I 2021 ble prosjektet tatt opp igjen av daværende virksomhetsleder sykehjem og avdelingsleder, og de fikk inn godt anbud på prosjektet. Jeg ble fortalt at de fikk også midler gjennom Covid-tiltak fra Statsforvalteren. Igjen ble prosjektet stoppet, av PUD.

I 2022 ble prosjektet igjen tatt opp, da sammen med Pud, hvor de skulle gjennomføre prosjektet.  Rist Maskin fikk prosjektet og dette skulle være sluttført før fellesferien, slik at de eldre skulle endelig få nyte en hage nært avdelingen. Det skulle være port mot de nye omsorgsboligene, slik at de kunne benytte hagen, samt omsorgsboligene i 3 etasje. I samme forbindelse ble det lagt inn i prosjektet en utvidelse av parkeringen til legekontoret, som var altfor trang. 

Det var en gledens dag, endelig skulle hagen bli realisert, pårørende tok kontakt med ut, og var kjempefornøyd. Rist kom med maskinene sine og hagen ble påbegynt. Plutselig stoppet det hele opp, maskinene ble fjernet og siden har det vært stille. Nå står området som en skremsel og et trist utsyn for de eldre som gledet seg til hagen. Hvor lenge skal de eldre vente, mange har ikke tid til å vente, det er nå de trenger hagen. Vi har en kort sommersesong her i Nord-Norge, vi må bruke aktivt de dagene vi har.

For noen uker siden ble Rist Maskins gravmaskin observert av meg tilbake i tomta, og alle gledet seg. Etter noen dager, ble maskinen fjernet igjen. Hva er det som skjer? Dette er som en hån mot de eldste. Regner med at Rist Maskin hadde anbud og kontrakt på prosjektet som skulle være ferdig i 2022.

Er dette en ny sak hvor entreprenør får betalt, men ikke fullfører prosjektene sine? Det er vel ikke så nøye, da vi har svært god økonomi i Steigen kommune. Regner med at den som har kontrakten får prosjektet fullført, og tar på seg selv kostnaden med ferdigplen, slik at pasientene kan få bruke hagen i år.

Dette er en skam.

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

steigen steigentunet