Siste
Fr.v: Vesta og Maria fra Trondhjem og Kristiansand, har vært i praksis i nord. Studentene forteller at de er veldig glade for praksisplassen de tilfeldigvis fikk. Foto: Privat
Studenter i praksis i Hamarøy:

–⁠ Ikke vær redd for å spørre om hjelp

I dag har Marie Dvergsnes (20) og Vesta Pundinaite (21) sin siste dag i praksis i Hamarøy. I åtte uker har studentene kartlagt ulike problemstillinger for å bedre hverdagen til brukere på sykehjem, og skoleelever.


I ukene som har vært, har studentene praktisert ergoterapi i kommunen. I tillegg til å ha vært rundt på sykehjem, skoler og hjemmebesøk, har Marie og Vesta gått turer, klatret og badet.

Studentene forteller at det var nokså tilfeldig at det ble akkurat Hamarøy.

– Vi søkte på de forskjellige plassene. Hamarøy så finest ut, selv om det er lengst unna, sier Marie.

– Hvis vi likevel skal flytte, kan vi jo flytte til et fint sted. Vi ville egentlig være i Trondhjem. Vi angrer ikke i det hele tatt, det er fint at det ble som det ble. Vi hadde valgt Hamarøy uansett nå. Det er en fin mulighet å oppleve noe helt nytt, forteller Vesta.

– Det er bra å være glad i friluftsliv her, sier studentene. Foto: Privat

En løsningsorientert praksis

– Mange spør hva det. Jeg blir overrasket hvis folk vet hva det er, sier Marie på spørsmål om hva egentlig ergoterapi er.

– Hva er viktig for deg?, spør vi om. Vi kartlegger det som er viktig for brukerne, og tilrettelegger ut ifra det. Vi pusher ikke folk på å trene. Det er ikke det vi fokuserer på. Vi ser på hverdagen, finner ut hvordan det ser ut, ser om de trenger hjelpemidler, eller andre måter å gjøre aktiviteter på. Deltakelse, mestring og aktivitet er gode stikkord. Vi holder på med aktivitetsanalyse, og går dypt inn i dette, forteller Marie.

Vesta forklarer at det for henne handler om å tilpasse, og å vurdere hjelpemidler slik at folk kan drive med meningsfulle aktiviteter.

– Hva er viktig for hver enkelt? Vi graderer og tilpasser for å gjøre ting annerledes, slik at folk får det bedre til, sier Vesta.

Varierende oppgaver

Studentene forteller at de også har fått et nytt syn på aktivitet, og at det er noe de alltid tenkte på som trening.

– Det gjelder det å lage mat, gå på butikken og å knytte sko. Det er masse delaktiviteter. Man kan se på hvordan folk griper og løfter, og finne ut hvor oppgaven stopper opp. Kanskje det å gripe er problemet. Vi går derfor dypt inn i aktiviteten, forklarer studentene.

Vesta forteller at jobben er veldig varierende. Ergoterapi går over alle aldersgrupper, og forklarer at skoleelever kan ha stor nytte av ergonomi.

– Det kan jo påvirke læring, som jo er en aktivitet. Det kan gi skader videre i læring. Noen trenger mer tilpasning enn andre, forklarer Vesta.

– Vi er i hele kommunene. Besøker sykehjem, barnehager og skoler. Vi har kartleggingssamtaler, sender søknader til Nav, sier Vesta, og fortsetter:

– Hva skal man gjøre med problemene og hva skal man gjøre videre? Hvilke tiltak? Så må vi lete opp hjelpemidler og planlegge videre. Vi har vært på forflytningskurs, og vi må oppdatere oss på hva som finnes, forklarer Vesta.

Helse var viktig faktor i studievalget

Studentene forklarer at valget av ergoterapistudiet, dreide seg om ønsket om å jobbe innen pleie av mennesker. Begge vektlegger brukernes egen involvering i prosessen som viktig for dem.

– Det er ikke direkte pleie, men innen helse. Jeg visste ikke helt hva det var, men jeg ville få de ut i aktiviteter, og fokusere på det som er viktig for en person, sier Marie.

– Jeg tenkte det var likt fysioterapi, men litt mer personfokus. Det synes jeg er givende. At de kan bli med å bestemme, forteller Vesta.

Studentenes tips

NordSalten Avis spør om tips til forbedring av hverdagen til våre lesere, og det er ingen tvil om hva det er for studentene.

– Ikke vær redd for å spørre om hjelp. Det kan også skape relasjoner. Ikke vær redd for å få et hjelpemiddel, og det å forebygge til tidlig, sier Marie.

– Folk kan tenke at hjelpemidler gjør dem annerledes, så blir folk litt redde. Men når man får det, og ser hvor stor betydning det har, så blir det bedre, avrunder Vesta.

Studentene forteller at de har gått masse fjellturer, badet på Selsøya og klatret. De beskriver også folk i Hamarøy som veldig åpne, og at veilederen har kjørt dem til Tranøy, og vist dem litt rundt på bygda. Foto: Privat

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.