– Vi mennesker trenger hverandre, og vi trenger å utvide horisonten vår. Vi trenger en plass å møtes, som likeverdige individer og kjenne at vi er en del av noe større, skriver daglig leder for Hamarøy Frivilligsentral, Nordis Seel Tennes. Foto: Privat.
Leserinnlegg:

Et sted å høre til

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av Nordis Seel Tennes, daglig leder, Hamarøy Frivilligsentral.

I år har Hamarøy kommune tatt imot 62 flyktninger fra Ukraina, Somalia, Sør-Sudan, Syria og Eritrea. Mennesker på flukt fra krig som kommer til lille Hamarøy langt nord i verden. Hamarøy har bosatt flykninger i en årrekke, men de siste årene har det vært mørkt i lokalene på Hamarøy internasjonale senter. Helt til nå. 

Dugnad og google translate
Det er snart tre måneder siden jeg besøkte Voksenopplæringa på Oppeid og inviterte til dugnad: «Vi skal lage kafé!» Dagen etterpå var vi i gang, sammen med frivillige ildsjeler. Ved hjelp av tegnspråk, google translate og penn og papir, ble det vasket, ryddet, kostet og ommøblert. To dager etterpå åpnet Møteplassen, og siden har vi holdt åpent hver torsdag. Møteplassen har vært godt besøkt fra dag én. Det eneste som skulle til var å sette på kaffen og åpne dørene, resten skaper vi sammen.

Nye og gamle innbyggere
Integrering handler om å finne sin plass. Bli en del av et nytt og fremmed samfunn. Faktorer som språk og kultur er sentrale utfordringer og suksesskriterier, og dette løses best ved å bli kjent med nye mennesker. Vi mennesker trenger hverandre, og vi trenger å utvide horisonten vår. Vi trenger en plass å møtes, som likeverdige individer og kjenne at vi er en del av noe større. Her treffer du flyktninger, nye innbyggere, gamle og unge, frivillige og alle andre. Her finner du garn, klær og utstyr. Vi har kaffe og kaker, og alt er gratis. Sang og musikk har preget Møteplassen helt fra oppstarten. Det er et språk som alle forstår, og som samler mennesker. 

Første steg
Ideen har helt fra starten vært at Møteplassen skal være første steget inn i Hamarøy-samfunnet, og det merkes ved at det stadig vekk kommer nye besøkende, både nye tilflyttere og flyktninger. Dette er en enkel måte å legge til rette for sosialisering. Besøkende hilser på nye mennesker, utveksler noen ord, møtes uken etter og inviterer nye bekjente med på sjakk og fotball. Steg for steg blir vi kjent med flere og involverer nye mennesker i samfunnet. 

Nye ideer
Møteplassen har blitt en arena som skaper nye ideer og muligheter. Det har blitt arrangert Ukrainsk kulturtreff etter initiativ fra ukrainske flyktninger og 24. desember inviteres det til Julefeiring for alle. Det er tydelig at det har vært et stort behov for en slik møteplass, et sted hvor man kan sette ideer ut i livet uten at det krever for mye planlegging, samt at lokale er gratis å bruke. 

Musikk er blitt en naturlig del av programmet når folk treffes på Møteplassen. Foto: Privat.

Glassengelen
Tidligere i høst hadde vi besøk av fungerende biskop Gunnar Bråthen med følge. Han hadde med seg en gave, en glassengel laget av glasskår fra Kirkens bymisjon. «Et symbol på at det som tilsynelatende er ødelagt kan bli til noe nytt og vakkert». For meg ble det et godt bilde av hva vi ønsker å få til på Møteplassen. Vi mennesker kan ha ulike livssituasjoner som gjør at vi trenger en pause. Krig, ensomhet, fattigdom, utenforskap og fysiske og psykiske plager. Møteplassen skal være en pause der mennesker møtes over en kopp kaffe og lager en hyggelig stund sammen. 

Tiden fremover
Til neste år skal det bosettes 50 nye flyktninger. Dette skaper mange nye muligheter for en kommune som sliter med fraflytting. Vi trenger arbeidsplasser, barnehageplasser og flere møteplasser. Som kommune står vi overfor flere utfordringer hvor mangel på møteplasser er en gjenganger. Jeg håper Møteplassen på HIS kan utvides til enda flere åpningskvelder og enda mer aktivitet og at det jobbes videre med å etablere møteplasser flere steder i kommunen.

Takk for meg
Nå har jeg bare noen få dager igjen som daglig leder i Hamarøy frivilligsentral. Jeg ønsker å takke alle jeg har møtt på min vei, dere har alle sammen en spesiell plass i hjertet mitt og jeg har fått mange nye venner som jeg er glad for at har kommet inn i livet mitt. Når jeg om noen dager tar av meg daglig leder-hatten, gleder jeg meg til å ta på meg frivillig-hatten og fortsette arbeidet med Møteplassen. 

Fakta om Møteplassen
Møteplassen på Hamarøy internasjonale senter er en åpen og inkluderende arena for møter mellom mennesker. Her er alle velkommen og vi serverer gratis kaffe og kake. Møteplassen drives av frivillige og startet som et initiativ fra Hamarøy frivilligsentral i samarbeid med Hamarøy kommune og Hamarøy internasjonale senter. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.