11. oktober 2021 konkluderte Høyesterett med at vindkraftutbyggingen på Fosen i Trøndelag er i strid med urfolksrettighetene.
Siden den gang har samisk ungdom aksjonert etter 500, 600 og 700 dager siden dommen falt.
– Jeg er her for å markere 500 dager med menneskerettighetsbrudd mot reinbeitedistriktet i Fosen, og for å markere motstand mot trenden vi ser med industrialisering med veldig mange saker i samiske i områder, sa Lars-Bjørnar Knutsen til NordSalten Avis 23. februar i år.
Kurset i sivil ulydighet
I forkant av dagens aksjoner har det blitt avhold kurs i sivil ulydighet i flere byer i Sápmi.
29. september var "Sivil ulydighetsturnéen" kommet til Bodø. Ifølge Natur og Ungdom sitt facebookarrangement ble kurset holdt for at alle skal føle seg så trygge og forberedte som mulig, samt at de fremmøtte fikk innblikk i de foreløpige planene for Fosenaksjonene. I ettrkant var det kurs og aksjonstrening med følgende tema:
- hva er sivil ulydighet
- hvorfor er det viktig
- hvilke konsekvenser kan det få?
- rettigheter og plikter
- praktiske tips og triks
- fysisk trening
Busser aksjonister til hovedstaden
Det har også blitt satt opp gratis busser fra blant annet Tromsø og Bodø som hadde avgang 10. oktober til Oslo. Bodøbussen hadde stopp i Steinkjer og Trondheim, mens bussen som kjørte fra Tromsø stoppet innom både Finland og Sverige på sin tur til hovedstaden.
Lulesamer viser sin støtte
To kvinner med røtter på Drag i Hamarøy er å finne blant de mange som viser sin støtte til Fosen-saken i Oslos gater i dag.
– Jeg er med for å vise min støtte til Fosen-samene som har stått i denne kampen i flere tiår, men også for å si at nok er nok, innleder Ingelin Mari Åmo, og fortsetter:
– En enstemmig høyesterettsdom bør ikke, og skal ikke forhandles om. Alle lovlige kanaler er benyttet og nå står vi med siste utvei som er å aksjonere med sivil ulydighet. Kun når dette virkemidlet ble tatt i bruk i vinter fikk vi en beklagelse og en innrømmelse av menneskerettighetsbrudd, og nå ser det ut til at det kun er dette virkemidlet staten reagerer på.
Anna-Emilie Vadnem mener hun egentlig ikke har noe valg om sin deltakelse i Oslo.
– Jeg ville skuffet meg selv om jeg ikke var her. Jeg kjenner på hele kroppen at jeg har lengtet etter å kjempe i lag med mitt folk, sier hun.
Har alltid vært en stille kamp
Hun forklarer videre at den samiske kampen har vart hele hennes liv, men at det alltid har vært en stille kamp.
– Nå har jeg mulighet til å ta kampen mer fysisk og kjempe sammen med folk fra hele Sápmi. Vi er ikke mange, så det er viktig at vi støtter hverandre og tar vare på samholdet, mener Anna-Emilie.
Vadnem synes det er unødvendig at de må være i Oslo i dag når det er en enstemmig høyesterettsdom som sier at staten bryter loven på Fosen.
– Jeg lurer på om det er tilfeldig at en høyesterettsdom ikke blir fulgt opp når det gjelder samer? Eller om rettssikkerheten og maktfordelingsprinsippet ikke gjelder i det stor å hele?, spør Anna-Emilie.
– Vårt folk og vår kultur har blitt tråkket på gjennom generasjoner. Vi kjemper for å beholde og bygge opp kulturen vår, men hvordan skal vi få det til når vi fortsatt blir tråkket på, utdyper Anna-Emilie Vadnem.
Begge kvinnene forklarer at alle som skal aksjonere sivilt må ha et kurs med gjennomgang av regler og rettigheter, og at de begge har deltatt på slike kurs.
Les også:
Les også:
Les også: