Siste
F.v: Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson Arbeiderpartiet og Even A. Røed, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet. Foto: Arbeiderpartiets stortingsgruppe

Selvmordsforebygging: Mange menn kjemper alene

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson Arbeiderpartiet og Even A. Røed, stortingsrepresentant Arbeiderpartiet

Altfor mange mennesker dør i selvmord hvert år. Arbeidet med å forebygge selvmord må forsterkes og treffe utsatte menn bedre enn i dag. 

Det er seks ganger flere selvmord i landet enn det er dødsfall i veitrafikken. De 693 selvmordene som ble begått i Norge i 2023 – hele 70 mer enn året før – rammet mennesker fra alle samfunnslag. 71% av dem var menn. Også de høyt presterende i idretten og i høye stillinger.

Vi må gjøre mer for å fange opp sårbare mennesker i risiko, men vi må også snakke mer om selvmord. Vi politikere, helsepersonell – ja, hver og en av oss har faktisk et ansvar for å ikke tie dette i hjel. Og vi må tørre å snakke mer om at menn er overrepresentert i statistikken – ofte menn som syns det er vanskelig å søke hjelp.

For, rundt oss går det altfor mange som kjemper usynlige kriger mot seg selv. Mange av dem kjemper indre kamper mot skam, tap av anseelse, utenforskap og arbeidsløshet og kanskje ensomhet – og en del av dem står overfor økonomiske utfordringer og i verste fall uhåndterlig gjeld, noe som er en stor risikofaktor for selvmord.

Vi må ta varselsignalene på alvor, og vi må gjøre noe med det vi kan gjøre noe med. For selvmord kan forebygges i langt større grad enn vi lykkes med i dag – og vi må tørre å tenke nytt både i og utenfor helsetjenesten. Når vi for eksempel vet at uhåndterlig gjeld er en så stor risikofaktor for selvmord, så må fastlegene faktisk tørre å spørre en pasient om deres personlige økonomi – og økonomisk rådgivning må finne sin plass også i psykiske helsetjenester.  På samme måte må gjeldsrådgivning som gis av ansatte i NAV også ta inn over seg helseutfordringen de som rammes er utsatt for. Vi må lykkes bedre med koblingene mellom økonomi, arbeid og psykisk helse for å også lykkes bedre i kampen mot selvmord.

Man kan ikke se på folk hvem som kjemper mot selvmordstankene, og mange av dem har heller ikke en psykisk lidelse.  Hvert og et tilfelle er en stor tragedie, og selvmord rammer også tusenvis av etterlatte hvert eneste år.

Grunnleggende er det at vi har et samfunn som forebygger ved å ta vare på alle – sosialt og økonomisk – og så må vi ha også en helse – og velferdstjeneste som omstiller seg i tråd med kunnskapen som kommer frem.

Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.