29. april starter SAMINOR3-undersøkelsen i Hamarøy kommune. I forkant av undersøkelsen inviterer Hamarøy kommune og SAMINOR3 til folkemøte torsdag 25. april på samfunnshuset på Drag kl. 17.00 og på Hamsunsenteret kl. 20.00.
Her kommer Hamarøy kommune til å fortelle hvorfor SAMINOR3 er viktig for alle i kommunen, og forskere skal fortelle om innholdet i befolkningsundersøkelsen – hvorfor SAMINOR3 åpner en egen helsestasjon i kommunen i to uker.
Kommuneoverlegen og ordfører deltar
Alle som deltar i SAMINOR3 får en gratis helsesjekk og tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes.
Både kommuneoverlege Elisabeth Richter og ordfører Britt Kristoffersen Løksa deltar. Richter er svært glad for at SAMINOR inviterer til både folkemøter og en helsesjekk av 1428 personer i kommunen.
– Jeg håper at alle som har fått invitasjon til SAMINOR3 stiller opp. Helsesjekken er bra for de som blir invitert, og jo flere som deltar, jo bedre er det for kommunen. Er det noe du lurer på, kom på folkemøtet, oppfordrer Richter.
Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.
– Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier Kristoffersen Løksa.
Egen helsestasjon
SAMINOR samler inn anonyme helsedata i små og mellomstore kommuner fra Innlandet i sør til Finnmark i nord. I Hamarøy kommune åpner SAMINOR3 en egen helsestasjon, i en avskjermet del av Tysfjord Turistsenter på Storjord.
– Hamarøy er en av 50 kommuner som er plukket ut til den tredje runden av SAMINOR, sier overlege Ann Ragnhild Broderstad.
I tillegg til å jobbe på sykehus som legespesialist i indremedisin, er hun forsker ved UiT. Som kommuneoverlege Elisabeth Richter håper hun at så mange som mulig tar turen til den midlertidige helsestasjonen på Storjord for å sjekke egen helse.
Andre verdenskrig
– Vår forskning er anonym, så bare du får vite dine resultater. Men summen av anonyme data gir kommunen bedre muligheter til å forstå hvordan behovet for helsetjenester blir i årene som kommer. Derfor er det så viktig at alle som blir invitert møter opp, sier Broderstad.
For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.
– Fra tidligere undersøkelser vet vi at krigen og fornorskningen har satt spor som preger oss i nord. I SAMINOR3 spør vi deltakerne om dette gjelder også i dag, forteller Broderstad.
Viktig å delta
I 20 år har SAMINOR vært en viktig kilde til forskning om helse og levekårene i Midt- og Nord-Norge.
– Hver deltaker er like viktig, uansett helsetilstand, kjønn, eller kulturell bakgrunn. Jo flere som deltar, desto bedre kunnskap og forskningsresultater får vi, poengterer Broderstad.
Som hos fastlegen din, har alle som jobber i SAMINOR3 taushetsplikt, og som hos fastleger blir resultatene lagret trygt.
– Det betyr at det ikke er mulig å identifisere enkeltpersoner i resultatene fra Hamarøy eller andre kommuner, sier Ann Ragnhild Broderstad.
Les også: