Siste
Fra Dyreberget er det flott utsikt over Tysfjorden. Foto: Kjell Fredriksen
Turspalta med Kjell Fredriksen

Tur til Leiknes

Kjell Fredriksen, friluftslivsentusiast og fotograf gir deg sine beste turtips tilpasset årstida. Ble du inspirert av turen?


Ifølge Wikipedia er Helleristningene på Leiknes et av Norges største og mest spektakulære veideristningsfelt fra eldre steinalder. 

  Turfakta

  • Grei tur for familie
  • Hovedsakelig svaberg
  • Flott utsikt mot fjella på nordsiden av Tysfjorden
  • Tur med historisk sus
Berget har fra gammelt av vært kalt Dyreberget, så ristningene må ha vært kjent lokalt i lange tider. Feltet ble imidlertid oppdaget av arkeologer først i 1915.

Hovedfeltet dekker nesten 500 m². Det inneholder 33 mer eller mindre fullstendige dyrefigurer, alle framstilt som konturtegning og ganske naturtro, slik at det stort sett er meget enkelt å artsbestemme dem.

De fem dyreartene er svane, elg, rein, bjørn og spekkhogger. Den største figuren er spekkhoggeren som er hele 7,6 meter lang. Men den kanskje mest kjente figuren er av to svaner som er tegnet sammen.

Normalt er helleristninger hugget i bergflaten, men Leiknesfeltet tilhører en gruppe veideristninger som er slipt inn i berget. Man antar at dette er et alderdommelig trekk, og at dette kanskje er noen av de aller eldste ristningene, kanskje så gamle som 9000 år før nåtid.

For å komme dit må du ta av fra E6 på Bogneshøgda og kjør mot Korsnes til Leiknes. Du finner parkering for 2-3 biler like forbi den største gården på Leiknes.

Da er det bare å gå opp til de flotte svabergene ovenfor gården. Som bildene viser er
det en flott utsikt over Tysfjorden.

Foto: Kartverket



Hva tenker du
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.