Arild Hermstad, partileder Miljøpartiet De Grønne. Foto: Pernille Sommer /MDG

Hvorfor jobber vi oss syke i verdens rikeste land?

Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Arild Hermstad, partileder MDG.

Det er på overtid med en grønn velferdsreform.

Ifølge Virke kostet sykemeldinger samfunnet 70 milliarder hvert år. På fem år har sykefravær grunnet psykiske lidelser økt med 44 prosent, og mest blant de unge. Rekordmange er uføre. Utbrenthet har blitt hverdagslig. 

Dette er nedslående statistikk. Men arbeidsminister Tonje Brenna varsler en enda tøffere linje mot en arbeidskultur som “syr puter under armene på folk”, til vill jubel fra Frp og Høyre. 

«Jobb mer og lenger» er beskjeden fra Ap så vel som Frp.. Tillit erstattet av mistenksomhet; medmenneskelighet er erstattet av kalkulator. NAVs oppdrag er nå å ta «unnasluntrerne». Jeg mener Ap er på villspor i arbeidslivspolitikken. Det gjør også Fagbevegelsen, som sier arbeidsministeren driver et «korstog for å tvinge unge i jobb». 

Nå trenger vi en grønn velferdsreform. Vi må gjøre arbeidslivet mer tilpasset folks hverdag. Slik kan vi også få ned de enorme kostnadene til sykmeldinger og frigjøre NAV-ressurser.

Særlig kortere arbeidstid kan rekruttere flere inn i belastende og kritiske yrker - som sykepleier og barnehageansatte - og bidra til at flere greier å stå i jobb over tid. I Oslo har MDG innført et pilotprosjekt på Lillo gårdsbarnehage, med full lønn. Større forsøk fra land som Storbritannia gir fantastiske resultater: Bedriftene økte sine inntekter med 35% i snitt, færre var borte fra jobb, og 3 av 4 deltakere fikk bedre helse.

Nå er tiden inne for en slik velferdsreform også i Norge. Livet er for dyrebart til å jobbe seg ihjel.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.