Smitteverntiltakene har aldri vært mer omfattende ved Norcem Kjøpsvik når de går i gang med den årlige hovedreparasjonen av ovn og mølle.
Det forteller HMS-sjef Helene Berg-Jørgensen og prosjektleder under den såkalte ovnssjauen, Dominique Gegner dagen før over 90 ansatte fra 12 ulike firmaer fra hele landet går inn portene ved sementfabrikken for å utføre ulike vedlikeholdsoppgaver.
Hurtigtesting
I to omganger søndag har de sammen med HMS-rådgiver, Ellen Verdier Pedersen, tatt imot firmaansatte fra inn- og utland og deres ledere for å informere og teste. For å være sikre på at alle som går på jobb mandag morgen, er friske og raske – og dermed ikke kan smitte andre.
– Jeg vil bare gi en klar beskjed: Er noen av våre egne ansatte eller ansatte i firma syke på noen som helst måte; hold dere hjemme!
Den klare oppfordringen kommer fra Verdier Pedersen, som i en årrekke har vært bedriftssykepleier ved Norcem Kjøpsvik før hun nylig gikk over i en annen rolle.
To ganger i uka
Pakkene med engangstester ligger klare på bedriftens klubbhus. Egne ansatte har fått med seg to hurtigtester hjem, som skal tas mandag og onsdag før de går på jobb. I tillegg fikk de en «førjulsgave» av fabrikksjef Trond Kåsa; en pakke med fem hurtigtester. Her er med andre ord ingenting overlatt til tilfeldighetene. De som kommer inn portene for å gå på arbeid skal være friske. Dermed basta!
– Vi har videreført alle tiltak fra fjorårets ovnsrevisjon. Vi har i år dessuten styrket regimet ved å hurtigteste alle firmafolk, i tillegg til at egne ansatte må teste seg to ganger i uka før de går på jobb, forteller HMS-sjefen i full jobbuniform. Det blir mange forberedelser og lange dager, men slik må det være dersom man skal kunne ha en frisk stab gjennom hele fireukers-perioden ovnssjauen varer.
Større utbrudd
Norcem opplevde i midten av mai et større korona-utbrudd blant sine ansatte. Det skapte ufordringer for fabrikkledelsen. Denne situasjonen i tillegg til utbruddet av den svært smittsomme omikron-varianten i verden for øvrig, har ført til svært omfattende smittevern-tiltak ved bedriften.
– I dag har vi gitt ut informasjon, og bistått de som ønsket det under hurtigtesting, forteller de tre. Vi har også en del firmafolk som kommer fra utlandet. I tillegg til at de blir testet ved innkomst til landet, testes de av egne firma og oss. Derfor regner vi det som usannsynlig at noen vil møte på jobb mandag morgen med koronavirus, sier Berg-Jørgensen.
Prosjektleder Dominique Gegner, sier Norcem Kjøpsvik har tatt alle forholdsregler foran årets hovedreparasjon av ovnen, som for første gang vil pågå samtidig med møllesjauen fram til 7.februar.
– Jeg har vært i kontakt med samtlige firmaer som skal til Kjøpsvik i denne perioden, og alle er godt informert om de sikkerhetstiltakene vi har satt i verk. Til stede under disse samtalene har også HMS-sjefen vært.
Egne kohorter
Gegner forteller videre at de har lagt godt til rette, slik at de ulike firmaene utgjør egne kohorter.
– Hvert firma vil ha eget arbeidsområde, egne spisebrakker, toaletter og egen trøkk. Kostnadene ved disse tiltakene, har økt for Norcem Kjøpsvik med mange hundre tusen kroner. Men det viktigste for oss er å forhindre et utbrudd av korona blant ansatte, som også vil ramme lokalsamfunnet, poengterer prosjektlederen og HMS-sjefen.
– Det er rett og slett nødvendig å gjøre det slik, situasjonen i samfunnet for øvrig tatt i betraktning, sier Helene Berg-Jørgensen videre.
Fabrikken i Kjøpsvik er først ut med årets ovnsrevisjon av sementfabrikkene i i Nord-Europa.
– Alle fabrikkene lærer av hverandre, og suksesskriteriene fra oss vil bli videreformidlet til de andre fabrikkene i Heidelberg-konsernet, forteller HMS-sjef Helene Berg-Jørgensen.
– Målet vårt er en koronafri ovnssjau. Det har vi planlagt for, og det skal vi klare, avslutter hun.