Øystein Mathisen (stortingsrepresentant AP), medlem av utdanningskomiteen. Foto: Stortinget

Barnefamiliene og utdanning er budsjettvinnere

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Øystein Mathisen (stortingsrepresentant AP), medlem av utdanningskomiteen.

Tiden for nye velferdsreformer og utbygging av vår fellesvelferd et ikke over, selv om mange Høyre-politikere varsler dette titt og ofte. 

Redusert makspris i barnehage til 2000 kroner, i statsbudsjettet for 2024, vil jeg mene er en av de største velferdsreformene på mange år. 

Mens Høyre og Erna Solberg økte barnehageprisen hvert år de styrte Norge, har Arbeiderpartiet gjort barnehagen billigere, helt gratis for det tredje barnet i barnehagen og gratis i tiltakssonen i Troms og Finnmark. 

For når tidene er usikre og ting blir tøffere trengs fellesskapet mer enn noen gang. Denne regjeringens prosjekt er ambisiøst. Sosiale, geografiske og økonomiske forskjeller skal bygges ned, folk skal leve og bo over hele landet.  

Et hvert barn, uansatt hvor de bor eller bakgrunn skal ha like muligheter, og i usikre tider, som vi lever i nå, blir dette enda mer avgjørende. Derfor er det viktig at regjeringen har gjort og gjør barnehagene enda billigere. 

Tusen kroner billigere barnehage i måneden, noen steder halvering av barnehageprisen, betyr mye for alle, men det betyr mest for dem som sliter med høyere renter og prisvekst.

Regjeringen satser på fellesskolen, skaper en mer praktisk og variert skole som passer den enkelte elev bedre. Sammen med SV har vi også gjort kjernetid i SFO gratis for første- og andreklassingene. Vi gir sterkere rettigheter til elever slik at flere får muligheten til å fullføre videregående, øker borteboerstipendet og utstyrsstipend som har stått stille under de borgerlige. 

Og vi gjør en historisk økning på studiestøtten – den største på 15 år! 

Alt dette handler om en ting; gjør utdanning og kunnskap mer tilgjengelig for alle. Dette er en investering i fremtiden, det viktigste vi gjør for at alle kan leve det livet de drømmer om og det som gjør det mulig å finansiere vår felles velferd i framtiden. 
Utdanning gir arbeid – og kompetanse vi som samfunn sårt trenger.

Dette er en trygg retning, som gir større muligheter i samfunnet for de mange, ikke mer makt til de heldige få. 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.