Stengt: Både riksveg 80 og Nordlandsbanen vil være stengt fram til torsdag, som følge av sørpeskredet som gikk onsdag morgen. Foto: Statens vegvesen

Riksveg 80 holdes stengt til torsdag

Riksveg 80 mellom Bodø og Fauske vil ikke åpne før tidligst torsdag ettermiddag.


Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding. 

Det var i halv seks-tiden onsdag morgen at det gikk et sørpeskred ved Kistrand mellom Bodø og Fauske, like ved stedet hvor en Mesta-ansatt mistet livet etter å ha blitt tatt av et sørpeskred i mars 2021. 

Etter planen skulle en geolog fra Statens vegvesen ut med helikopter i formiddag for å se nærmere på skredområdet.

På grunn av dårlig vær har det ikke vært mulig å fly over skredområdet med helikopter eller drone i dag.

– Sikkerhet kommer først, både for Statens vegvesen og for de vi er avhengige av for å åpne vegen. Det har ikke vært mulig for oss å gjøre vurderingene vi trenger før vi kan gå inn i området og starte arbeidet med å rydde vegen, sier seksjonsleder Olav Korsaksel i Statens vegvesen.

Det er ikke aktuelt å sende mannskaper inn i området uten at området vurderes som trygt.

Største noensinne

Sørpeskredet er ifølge Statens vegvesen trolig det største noensinne mellom Bodø og Fauske. Det har heller ikke skjedd før at riksveg 80 har måttet stenge så lenge. Også Nordlandsbanen er sperret av skred.

Etter planen skal Statens vegvesen observere stedet fra helikopter så snart det blir lyst torsdag. Deretter blir det gjort en ny vurdering av hvorvidt vegen kan åpne i løpet av ettermiddagen.

Det er omkjøringsmulighet langs fylkesveg 812 via Rognan, Misvær og Saltstraumen.

Fortsatt stor skredfare

Både politiet i Nordland og Statens vegvesen advarer mot all ferdsel langs skredutsatte strekninger på Helgeland og i Bodø-området.

E6 gjennom Sørfold har vært stengt to steder etter mindre skred, men her er vegen nå åpen.

Mange fylkesveger er stengt på grunn av skred og fare for skred.

– Det er store mengder vann som kan skape problemer, og svært mange strekninger kan være skredutsatte. Vi oppfordrer derfor folk til å vurdere om de må ut og kjøre, og også være forberedt på at det kan gå nye skred som fører til at veger må stenge, sier Olav Korsaksel.

Onsdag ettermiddag har nedbøren avtatt, og det er ventet kaldere vær videre utover ettermiddagen. Det er imidlertid fortsatt stor skredfare på grunn av de store nedbørsmengdene.

Trafikanter oppfordres til å følge med på 175.no for oppdatert trafikkinformasjon fra Vegtrafikksentralen.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.