Ikke lyst på mat: Tom Erik Morthen elsker å lage mat. Nå spiser han bare for å ikke være sulten. Tapet av smakssansen har ført til at han har gått ned i vekt.

Tom Erik har vært koronasyk. Nå sliter han med å spise

Han var koronasyk i mai. I romjula hadde Tom Erik Morthen verken lyst på juleribbe eller pinnekjøtt.


Han feiret 17.mai i isolasjon med korona. Jula feiret han sammen med familien uten å kjenne smaken på ribba.

– Det har blitt en jobb å spise.

Kjøpsvikmannen er en av fem pasienter som har utviklet et sykdomsbilde som varer lengre enn 12 uker, og som betegnes som long covid eller PASC.

På skøyteisen

Det er søndag, og sammen med sønnen Noah og kona Wanja er kan på Kobbvikhøgda der han har spent på seg hockeyskøytene. Familien koser seg, men han innrømmer at tiden etter at han fikk korona i midten av mai, har bydd på noen utfordringer.

– Jeg fikk påvist viruset 16.mai, og siden har det vært trasig i matveien. Jeg har mistet både lukte- og smakssansen. Det er egentlig ganske sprøtt å ikke kjenne smaken av det du spiser.

Elsker god mat

Morthen jobber som avdelingsleder for skift-gruppen ved Norcem Kjøpsvik, og tilhører den store gruppen av ansatte som ble smittet under utbruddet ved bedriften før nasjonaldagen. Han forteller om en familie som elsker å lage god mat sammen; spesielt i helgene. Nå føler han det er blitt en kamp å spise.

– Du har jo ikke lyst til å spise når du ikke kjenner smaken og dermed gleden ved mat. Vi laget et skikkelig gourmetmåltid nylig, med soppstuing, røstipoteter, biff og hjemmelaget peppersaus. Det smakte ingenting. Jeg er sulten, men det er ikke lenger hyggelig å spise.

Han innrømmer at det er litt stusselig å sette seg til matbordet. Når andre kjenner gleden ved de ulike matrettene, føler Tom Erik Morthen seg bare tvunget til å spise for ikke å rase ned i vekt.

Gått ned i vekt

– Den eneste grunnen til at jeg spiser, er for å kjenne at jeg blir mett. Jeg var tynn i utgangspunktet, men har gått ytterligere ned i vekt etter at jeg fikk korona.

Vektpila viser tre-fem kilo mindre, og Morthen forteller at han putter mye rart på brødskiva, og tenker at dette skal bli godt. Men nei.

– Jeg kjenner smakene søtt, salt, syre og bittert, men ikke mer enn det. Jeg har jo lest om folk som har gått med lignende symptomer i ett år, men jeg prøver å lese minst mulig om korona, bivirkninger og hvordan samfunnet forholder seg til viruset.

Selv om det er blitt kjedelig å sette seg til matbordet, prøver Tom Erik Morthen å tenke minst mulig på ettervirkningene og symptomene han fortsatt sliter med sju måneder etter at han ble syk.

– Gleder meg til å bli frisk

– Jeg prøver å fokusere på den dagen jeg igjen kjenner gleden ved å spise. Da skal jeg fråtse i junk food, taco, pizza og en bedre biffmiddag.

Han forteller om kollegaer på jobb som hadde de samme symptomene til å begynne med. De har alle fått igjen både smaks- og luktesansen.

Nå raser mutantversjonen omikron, og før jul ble det stadig satt rekorder i antall innleggelser ved norske sykehus. Myndighetene frykter 90.000-300.000 smittede per dag, og regjeringen varsler stadig nye tiltak.

– Jeg vil på en måte ikke bli påmint om denne sykdommen hver dag. Men jeg må jo forholde meg til de ettervirkningene den har gitt meg. Og det er slitsomt. Derfor er det all grunn til å be alle om å vaksinere seg. Men korona og andre virusvarianter er nok noe vi bare må lære oss å leve med.

Aktiv familie

Tom Erik Morthen håper at både lukte- og smakssansen er tilbake i løpet av det nye året.

– Vi er en aktiv familie, som liker å ferdes i skog og mark – og til fjells. I sommer og høst var det helt merkelig å vandre rundt i skogen og ikke kjenne lukten av skog og myr. Jeg kjente ingen lukter noen steder. Snodig!

Familiefaren i den aktive familien, som i august fikk seg hund, har også følt på det å være sliten på en helt annen måte enn tidligere.

Sliten

– Hvis jeg er veldig aktiv en dag, blir jeg veldig sliten neste dag. Etter jobb og trening, føler jeg meg helt utslitt, sier mannen som var over middels godt trent i utgangspunktet.

Avdelingslederen har likevel gått på jobb hver dag.

– Jeg er en type som er lite borte fra jobb. 

Han forteller at også kona har kjent på en form for utmattelse, men de har ikke vært flinke nok til å lytte til kroppen – eller koble det til long covid, der ett av symptomene er redusert fysisk kapasitet.

– Det tok lang tid før vi koblet det til korona. Det at kreftene tar slutt før du selv vil, er kanskje det kjipeste med ettervirkningene. Men det går bedre og bedre for hver dag, sier Morthen som  forteller at han ikke har meldt fra om ettervirkningene av sykdommen til fastlegen sin.