– Rock Mot Rus er et viktig arrangement for ungdommen fordi det ikke bare gir dem en mulighet til å nyte musikk og felleskap, men også en plattform for sette fokus på rusmisbruk og mental helse, sier Dina Mohammed.
Dina Mohammed og Marte Berre er begge elever på Knut Hamsun Videregående skole og stilte begge i år som reiseledere for årets Rock Mot Rus. Begge synes RMR er et veldig bra tilbud, og synes det er imponerende at det enda holder seg aktuelt etter så mange år.
– Rock mot rus er et skikkelig kult og ordentlig profesjonelt arrangement. Det er veldig kult at det har eksistert så lenge og at ungdommen kommer tilbake år etter år viser bare hvor bra det er, forteller Marte.
Engasjerte reiseledere
Både Marte og Dina ble begge tilbudt å være reiseledere, og takket da selvfølgelig ja. Marte var reiseleder i fjor og hadde allerede på bussturen hjem fra Andenes bestemt seg for at hun skulle være reiseleder i år også.
Det var Dinas første gang som reiseleder, og hun hadde gledet seg masse. Reiselederne har flere ansvarsområder, blant annet har de ansvar for å holde oversikt over deltakerne, ta opprop og sørge for at alle ungdommene har det bra. De var også tilgjengelig for å lytte og snakke med deltakerne om de hadde behov for det.
– Det er flotte ungdommer vi har med på tur, og det er en fryd å få være med som reiseleder, forteller jentene.
Årets Rock mot Rus oppfylte forventningene til reiselederne enda en gang, med god stemning og veldig mange flinke artister. Årets høydepunkt for Dina var oppdagelsen av nye band som Slomosa, MÍO og Kickslip. Hun forteller at spesielt MÍO imponerte henne med deres talent for å blande rock og folkemusikk.
– Det var en helt magisk opplevelse å se hvordan de klarte å forene ulike musikksjangre på en så harmonisk måte. Det var virkelig et øyeblikk som vil bli husket lenge, og det understreket hvorfor Rock Mot Rus er en så viktig og unik festivalopplevelse for ungdommen, sier Dina.
Stort fellesskap
Dina og Marte mener at Rock Mot Rus er et viktig arrangement for ungdommen fordi den ikke bare gir ungdommen mulighet til å nyte musikk og felleskap, men det gir også en plattform for å fremme rusforebygging og mental helse. Man møter ungdom fra hele Nord-Norge og får mulighet for å bli kjent med nye folk. Man trenger derfor ikke bare reise for konsertene, men også for det sosiale.
– Ved å delta på RMR så får ungdommen muligheten til å lære om viktige temaer på en engasjerende måte for eksempel. gjennom musikk og sangtekster, samtidig som de knytter bånd med andre ungdommer, sier Dina.
Reiselederne forteller også at det er veldig hyggelig at Steigen og Hamarøy reiser og bor sammen, noe de tror knytter ungdommen mer sammen, og kan tilby et alternativt og sunt sosialt miljø der de kan være seg selv uten presset om rusmidler.
– Det gir dem muligheten til å oppleve spenning og glede gjennom musikk og fellesskap og viser dem at man kan fortsatt ha det like gøy uten rusmidler. Derfor mener jeg videre at kommunen burde støtte opp til at Rock mot Rus blir enda mer tilgjengelig for ungdommen i både Hamarøy og Steigen, avrunder de unge reiselederne.