«Engeløyværing» på tur på lofotfiske. Foto: Kåre Gunnar Nilsen

Fiskarbonden, et ulovlig yrke?

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Kåre Gunnar Nilsen og Christina Falch Holmvaag, listekandidater for Steigen Senterparti ved årets kommunevalg.

I Steigen har antall fiskere de siste årene gått drastisk ned, og rekrutering har vist seg svært vanskelig. Samtidig har vi sett at fiske i Vestfjorden ikke har vært så godt, noe som har resultert i at flere fiskere har blitt tvunget til å bruke lengre tid på å fiske opp kvoten sin, og må være lengre hjemmefra.

Det er ikke sikkert alle er klar over at fiskere har en inntektsgrense på hva de har lov å tjene fra annen næring. Samtidig er det krav om at 2/3 av det du tjener MÅ komme fra havet. Det vil si at om du får en dårlig sesong hvor du i løpet av hele vinteren bare har fått inn 200.000 på havet, så har du ikke lov å tjene mer enn 100.000 på annen næring. Denne ordningen er med å sørge for at fiskeryrket bare blir et enda mer usikkert yrke.

I Steigen har det vært tradisjon for sjarkfiske i kombinasjon med for eksempel et småbruk. Mye av grunnen til at folk slo seg ned ved kysten er nettopp nærheten til fisken i havet samtidig som man har mulighet til å drive småbruk. Dette er også en miljøvennlig kombinasjon, hvor man driver en bærekraftig forvaltning av fiskebestandene samtidig som man har ett småbruk.

Mange er helt avhengig av en biinntekt i tillegg til fiske når vinterfiske ikke blir så bra som man hadde håpet på. For de som har rodd et fiskerliv på innersia av Lofoten, vil de fleste ha erfart at det alt i alt har vært flere dårlige år en gode år.

Ønsker vi fortsatt fiskere i Steigen så må vi legge opp til at det kan drives i kombinasjon med andre yrker, slik at fiskeryrket kan oppleves økonomisk trygt også i dårlige år. Det at så få ønsker å satse på fiske i Steigen bør være et signal til politikerne at noe må endres. 

Vi i Steigen Senterparti har sendt dette opp til våre folk på stortinget, og de løfter dette videre opp i regjering og storting. Vi håper da resten av politikerne i Steigen løfter dette opp til sine parti på Stortinget slik at vi tverrpolitisk sammen kan sørge for at dette går igjennom!

 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.