I sommer kan du lære stressmestringsteknikker i dette kapellet på Tranøy. Foto: Privat

Nå kan du lære stressmestring i Dortheas Hellige Kapell –⁠ Vi håper at folk kan ta en pause og noen grep

I sommer blir det ikke bare kunst på Tranøy, men også stressmestring med tidligere Harvard-forsker i selveste Dortheas Hellige Kapell.


Kerstin Söderström er vertinne på Villa Tranen på Tranøy, og skal nå arrangere retreat med kurs i stressmestring, yoga og meditasjon med professorkompetanse. 

– Vi lever i en travel tid med mange krav og bekymringer. Det er mye «trøkk» og distraksjoner fra omverdenen. Sosiale medier stjeler tid og oppmerksomhet, og selv om vi hele tiden er «på» så øker ensomhet i befolkningen. Vi er mer synlige enn noensinne, men likevel føler vi oss ikke nødvendigvis sett, sier Kerstin Söderström til NordSalten Avis.

Et folkehelseproblem

Foruten om å være vertinne på Villa Tranen, er Söderström også psykologspesialist PhD og førsteamanuensis med klinisk erfaring fra psykisk helsevern. I tillegg jobber hun med fagutvikling i Sykehuset Innlandet og som forsker på barndomsbelastninger, foreldreskap, rusavhengighet og mental helse. 

Söderström forklarer at fokuset på det ytre gjør at vi undervurderer det indre, dybden i egen eksistent og verdien av nære relasjoner.

– Den evige tilgangen på underholdning og oppdateringer distraherer oss fra egne tanker og følelser. Uro, ensomhet og stress er et folkehelseproblem. Jeg tror mange trenger å koble av, for så koble seg på det som gjør oss godt. Vi trenger redskaper til å finne ro og bedre balanse i livet, mener Söderström og legger til:

– Vi håper at folk kan ta en pause og noen grep.

Kerstin Söderström utenfor Villa Tranen på Tranøy. Foto: Arkiv/Heidi Vinnes

Grenseløst arbeidsliv

Söderström mener at tiden vi lever i gjør det vanskeligere å skille jobb og privatliv, og at en konstant tilgjengelighet bidrar til økt stress.

– Bare tenk på hvordan arbeidslivet har blitt grenseløst med kontinuerlig tilgjengelighet. Det er vanskelig å ta helt fri i helgen, eller logge helt av når arbeidsdagen er over. Mange lengter etter ro og stillhet som varer lenge nok til å få kontakt med seg selv, å bare være uten å prestere. Å være ute i naturen er noe som gjør folk flest godt. I tillegg til godfølelsen styrker det vårt immunsystem, forklarer Söderström.

Kursholdere med tyngde

Hovedansvarlig for kurset derimot, er lege og førsteamanuensis Ivana Hollan som blant annet har jobbet i fem år som gjesteforsker ved Harvard University. 

Hollan er opptatt av å styrke bruken av helsefremmende, ikke-medikamentelle metoder i forebygging og behandling av helseproblemer. Hun er utdannet i medisinsk yoga (Mediyoga) og innen flere andre «body-mind»- teknikker, og forteller at hun har vært opptatt av dette helt siden medisinstudiene.

– Jeg ser det stadig mer både gjennom min legepraksis og gjennom utviklingen i samfunnet, at det er veldig mange som kan ha nytte av disse teknikkene. Mange er utbrente, stresset, deprimerte, plaget av konflikter på arbeidsplassen eller i familien, mange føler på ensomhet eller tomhet. Mange sliter med alvorlige sykdommer, tretthet og smerter. Mange søker trøst i ting som ikke er sunne for dem, som usunne matvarer eller alkohol. Også de som er vant å være i farta å prestere mye, kan ha stor nytte av å lære seg å slappe skikkelig av, mener Hollan.

Hollan forteller også at hun selv fikk ekstra motivasjon til å gjøre yoga da hennes daværende svigermor på 90 år fortsatt kunne stå på hodet etter om lag 50 år med yogatrening.

Ikke bra nok behandling

Videre forklarer Hollan at hun hører fra pasienter at de ønsker veiledning fra leger om ikke-medikamentelle behandlingstilbud, fordi det er vanskelig for dem selv å orientere seg i det tilbudet som tilbys fra alternative behandlere.

– For meg er livsstil og andre milde metoder grunnlaget for å oppnå og vedlikeholde god helse. Medikamenter og andre behandlingsmetoder er viktige om de milde tiltakene ikke er nok. Disse to tingene utfyller hverandre, og begge er viktige. For visse tilstander har vi rett og slett ikke bra nok behandling – slik som for kroniske smertetilstander, der medikamenter kan ha begrenset effekt og fører til bivirkninger. Derfor er det viktig å satse på alle skånsomme tiltak som kan bedre situasjonen, inkludert strategier for smertemestring, mener Hollan.

Ivana Hollan er lege og kursansvarlig på sommerens retreat på Villa Tranen. Foto: Privat

Alternative metoder forankret i vitenskap

Söderström understreker at metodene som skal anvendes i retreatet som kan oppfattes som «alternativt» også har god dokumentert effekt. Blant annet skal det brukes buddhistiske ritualer som «gongbad», 

– Vi er begge to helsepersonell og forskere, godt forankret i vitenskapelige idealer og metoder. At vi nå tilbyr noe som av mange oppfattes som «alternativt» kan virke paradoksalt. Men, de stressmestringsmetodene vi bruker i retreaten har stor utbredelse og lange tradisjoner, og det finnes mye forskning som dokumenterer deres effekt.

– Selv ikke Gongbadet er svevende eller alternativt, men en høyst fysiologisk opplevelse som for de fleste leder til dyp avslapning. Vi kan våre fag og kombinerer det med andre kulturers visdom og veier til velvære. Mediyoga er en form for yoga som kun tilbys av helsepersonell. Når det er sagt er det viktig å få fram at retreaten ikke er et behandlingsopphold, men en periode for ro, selvivaretakelse og læring av stressmestringsteknikker, forklarer Söderström.

God kombinasjon

Söderström tror at Tranøy egner seg som sted til avkobling.

– For meg er det kombinasjonen av å ha det stedet og få brukt egen og andres kompetanse til å tilby noe som gjør godt for andre. Jeg synes selv at det er helsebringende å være der. Det vil jeg gjerne dele. Det er en god kombinasjon, og en fin måte å bruke stedet på. Ikke bare Villa Tranen, men alt det fine som Tranøy er.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.