– Vi må styrke systemet for gjenvinning og kildesortering, slik at vi kan få et mer bærekraftig samfunn. mener AUF i Nordland. Foto: Privat.

Vi må endre bruk-og-kast-samfunnet vårt til å bli mer bærekraftig

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av Niclas Antony Mikkelsen Ellingsen, Klima- og miljøansvarlig i Nordland AUF.

Vi i Nordland AUF mener at vi må endre bruk og kast samfunnet vårt til å bli mer bærekraftig og finne måter å bruke gamle ting om igjen. Hvordan skal vi i Norge og resten av verden bevare kloden vår når vi behandler den slik vi gjør nå? Masse av det vi har i samfunnet kastes når man ikke har bruk for det lenger.

Det kastes masse søppel som ødelegger naturen og havet vårt. Dette ødelegger for mangfoldet vi har i naturen og havet på negative måter, og vi har nok ikke sett slutten enda. Masse av det som kastes i naturen kan og burde brukes om igjen, men da må vi ta et ekstra ansvar for å håndtere det på en mer fornuftig måte.

Plasten skal leveres inn til gjenvinning og brukes om igjen så det blir mindre plastproduksjon i samfunnet.

Treverk kan leveres inn til kildesortering, men det kan også pusses opp hjemme eller gis bort til personer som ønsker å bruke det om igjen. Dette er en bærekraftig og fornuftig innstilling.

Metallavfall kan brukes om igjen og det er bedre et det leveres inn enn at det kastes ute

Vi må også være bevist at det er en del avfall som ikke kan kildesorteres og det er farlig avfall, vi må huske på at det ikke kan håndteres sammen med vanlig avfall, da dette kan medføre alvorlige forurensninger eller skade på mennesker og dyr. Derfor mener vi at miljøfarlig avfall som kan erstattes skal forbys.

Når vi kildesorterer eller gjenbruker det vi har, så hjelper vi mer enn klima, vi tar da også vare på jordas ressurser på best mulig måte. Noe av det som vi sorterer har da en større effekt på klimautslippet enn andre, og systemene for de ulike typene avfall er ikke alltid perfekte.

Vi ønsker og styrke systemet for gjenvinning og kildesortering derfor må vi sørge for at alt kildesortering hentes hjemme, alle kommuner gi innbyggerne mulighet til å kildesortere avfallet sitt, og at vi har nasjonale regler for håndtering slik at uansett hvor man er så vet man hva som gjelder.

Vi vil innføre en panteordning på plast, glass og metaller for at det skal lønne seg og sortere avfallet sitt.

Derfor mener vi i AUF i Nordland at vi må styrke systemet for gjenvinning og kildesortering, slik at vi kan få et mer bærekraftig samfunn.

Debatt
Nord Salten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.