Maija Tangen. Foto: Privat.

Blir uvel av Hamarøy FrP

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Maija Tangen

Jeg leser innimellom lokalavisa Nordsalten for å følge litt med på hva som skjer i hjemtraktene. Det er som alltid heftig debatt om den sammenslåtte kommunen, men det har økt en del i det siste som en del av valgkampen.

Når jeg leser Hamarøy Frp sine meninger og fokusområder, så må jeg ærlig si at jeg blir uvel. Jeg blir sint og jeg lurer på om noen trenger å minne dem på at vi er i 2023, ikke 1823.

Jeg har full forståelse for at mange, særlig de som ikke er godt kjent med det samiske, føler at det kan bli litt for mye fokus på samisk, det er tross alt mye det innebærer å være en tospråklig kommune med ansvar for fokus på samisk språk og kultur.

Det jeg derimot sliter med, er å se hvorfor det er negativt at samisk språk og kultur får fokus, særlig i skolen.

Hvorfor er det negativt at barn kan lære samisk språk på skolen? Hvorfor er der negativt at barn lærer om den norske historien, en historie som innebærer undertrykkelse og overgrep mot det samiske folk? Hvorfor er det negativt at barn lærer om samisk kunst, kultur og religion?

Hvordan skal ikke dette kunne bidra til at de utvikler sine språkferdigheter? For forskning viser at å lære om ulike språk, og det å lære andre språk, styrker de generelle språkferdighetene.

Hvordan skal ikke innsyn i samisk språk og kultur kunne bidra til at barna utvikler sine kunnskaper om historie og geografi, sine kunnskaper om kunstuttrykk, om religioner, og aller viktigst, om medmenneskelighet?

Barn som lærer om et inkluderende samfunn hvor flere mennesker har plass, de blir rike, rike på kunnskap og kompetanse. De blir verdensborgere. De blir i aller høyeste grad kompetente til å "forstå og kommunisere med en verden som vil stille økte krav til internasjonalisering" slik Hamarøy Frp ønsker.

Hamarøy Frp ønsker at barna i Hamarøy kommune får "norske grunnverdier".... Samisk er faktisk en del av disse verdiene.

Hamarøy Frp vil videre endre dagens læreplaner. Værsågod, prøv, men da må dere opp til høyeste hold og endre hos UDIR, for samisk er en del av de najsonale læreplanene, noe det har det vært i flere år, og det har bare blitt enda større i de nyeste læreplanene. Samisk er et tverrfaglig tema, det vil si at det er et tema som skal kunne jobbes med i flere fag, det ligger i tillegg i overordnet del av læreplanen, altså den delen som skal være retningslinje for alle fag, og det er i opplæringsloven.

Selv om Hamarøy Frp virker til å ville begrave samisk, akkurat slik som skolepolitikken på tidlig 1900-tallet, så er det ikke slik skolepolitikken er i dag i 2023. Ja, for kalenderen viser faktisk 2023.

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.