Noen medlemmer av Nordland Senterparti. Foto: Nordland SP facebookside.

Mener Norge må gjøre mer for å stoppe krigen i Gaza

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av: Siv Mossleth og Nordland Senterparti

Nordland Senterparti satte situasjonen i Gaza fremst i behandlinga av resolusjoner under helgas fylkesårsmøte.

– Det er viktig å sette den forferdelige situasjonen på Gaza og Vestbredden på dagsordenen. Vi må tydelig ta avstand mot terror, brudd på folkeretten og krigsforbrytelser, selv om jeg vet at regjeringa driver et aktivt diplomati for å beskytte sivile og få slutt på krigen, sier Siv Mossleth (Sp) stortingsrepresentant for Nordland. 

Det var Rana Senterparti som sendte inn resolusjonen til fylkesårsmøtet.

– Jeg er kjempeglad for at det nå kommer en tydelig stemme fra Nordland Senterparti om at det er akutt behov for våpenhvile. Det trengs humanitær hjelp for å få slutt på lidelsene til de sivile. Reaksjonen til Israel er uforholdsmessig, og kan ikke rettferdiggjøres, sier Hilde Lillerødvann, sekretær for Rana Senterparti. 

Resolusjon som ble vedtatt:

Norge må gjøre mer for å stoppe krigen i Gaza

Nordland Senterparti fordømmer angrepet på Israel 7. oktober, og vi fordømmer alle angrep og drap på sivilbefolkningen i Gaza og Vestbredden som har vedvart og eskalert siden 7. oktober. Bruddene på folkeretten i Gaza, og krigsforbrytelser som angrepene på sykehus og helsepersonell, kan ikke forsvares eller aksepteres. Vi som nasjon kan ikke fortsette å se på at disse handlingene får fortsette, uten å gjøre det vi kan for å stoppe det.

FN anslår at ca 26.000 palestinere er drept siden 7. oktober, og at 70 % av disse er kvinner og barn. Det anslås at 17.000 barn er blitt gjort foreldreløse av krigshandlingene. Gazas helsedepartement anslår at omkring 65.000 palestinere har blitt skadet. Helsevesenet i Gaza er i knestående og kan ikke tilby tilstrekkelig helsehjelp til skadde.

Nesten 85 % av Gazas befolkning er internt fordrevne, og 2,2 millioner mennesker står i fare for hungersnød. Sivilbefolkningen i Gaza står i fare for å dø av sult fordi nødhjelpen som står klar på lastebiler ikke kommer frem. Krigshandlingene må stoppe nå! Befolkningen i Gaza må umiddelbart få tilgang nødhjelp og grunnleggende helsehjelp!

Nordland Senterparti mener at Norge må ta en mer aktiv og ledende tilnærming til situasjonen i Gaza, for å hindre at flere menneskeliv går tapt, og for å få livsnødvendig nødhjelp inn i Gaza.

Norge må:

  • Kreve en umiddelbar våpenhvile
  • Kreve stans i blokaden av nødhjelp – all nødhjelp må komme frem
  • Øke støtten til UNRWA, og være en pådriver for at de land som har kuttet støtten, gjenopptar den
  • Stoppe all handel med Israelske varer produsert på okkupert jord
  • Trekke Oljefondet ut av alle investeringer i Israelske selskap
  • Sørge for at ingen norskproduserte våpen eller ammunisjon havner i Israel eller hos Hamas
  • Anerkjenne Palestina som egen stat
  • Tar til orde for en internasjonal fredsbevarende styrke i Gaza

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.