Runar Myrnes Balto: Foto: Sametinget

Samehets i skolen er et politisk ansvar

Meninger: Dette innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og gir uttrykk for skribentens holdninger.


Av sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR)

Når samiske barn i skolen blir mobbet for å være samiske, så har kommunepolitikerne et ansvar for å gjøre noe. Hva vil de forskjellige partiene gjøre for å forebygge samehetsen etter valget til høsten? 

Det er forferdelig å høre historiene om hvordan samiske barn blir mobbet i Tromsø-skolen, som iTromsø har omtalt. Vi vet av erfaring at dette er et generelt problem, og at det er problem som øker i omfang når samiske spørsmål er oppe i mediebildet.

For Tromsø forteller dette at til tross for en positiv utvikling i byen knyttet til det samiske, så er ikke byen friskmeldt fra samehetsproblemene sine. Det er en skam, og noe som må jobbes systematisk med.

Nasjonal institusjon for Menneskerettigheter (NiM) har foreslått kommunale handlingsplaner mot hets av urfolk og nasjonale minoriteter. Denne oppfordringen støtter jeg helhjertet opp om. Det trengs egne konkrete planer for å håndtere utfordringer som er spesielt aktuelle i våre områder.

Hvilke av partiene som stiller til valg i Tromsø i september, vil lage en kommunal handlingsplan mot samehets?

Hva vil ordførerkandidatene Anne Berit Figenschau fra Høyre og Gunnar Wilhelmsen fra Arbeiderpartiet gjøre for å forebygge problemet?

Hets, mobbing og rasisme er bredt omtalt i sannhets- og forsoningskommisjonens rapport om fornorskningen. De peker på at dette er problemer som i aller høyeste grad er aktuell også i vår tid.

Det er åpenbart at det blir vanskelig lokalt å få til forsoning om den ene parten enda opplever å mobbes og hetses for sin bakgrunn. Derfor mener jeg at kommunen har et selvstendig ansvar for å iverksette tiltak mot samehets som en del av forsoningsprosessen.

Dette angår alle partier og hele byen.

Samehetsen må ta slutt! #doarváidál 

Debatt
NordSalten Avis oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.